In Nederland blijken de zeil- en vaarscholen ‘recessieproof’ te zijn. De omzet van afgelopen seizoen bleef gelijk aan vorig jaar en sommige zeilscholen boekten een plus. Dit blijkt uit onderzoek van HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersportindustrie.
Leren zeilen, varen of surfen blijft populair. Zeilscholen merken dat zowel jongeren als volwassenen tijdens een vakantie steeds vaker actief willen zijn en ook nog iets willen leren. “Onze zeil- en vaarscholen spelen goed in op deze trend. Ze specialiseren zich steeds meer. Sommige zeilscholen gaan in op de behoefte aan een authentieke, kleinschalige vaarvakantie. Anderen bieden een all-inclusive zeilclinic met professionele begeleiding voor tieners zodat ouders tijd voor zichzelf hebben”, zegt Geert Dijks, hoofd branchebelangen van HISWA Vereniging.
De omzetcijfers worden daarnaast beïnvloed door het weer. Na een trage start in het voorseizoen door slecht weer en uitgestelde boekingen maakte de (na)zomer veel goed. Het aantal jeugdige cursisten bleef gelijk aan vorig jaar en het aantal volwassenen steeg met 5% tot 10%. Er is wel een daling merkbaar van schoolzeilen door bezuinigingen in het lager en middelbaar onderwijs.
Ondanks deze positieve ontwikkeling is de concurrentie van andere vrijetijdsactiviteiten groot. “De gehele watersportsector – van zeilschool tot jachtbouwer – moet meer samenwerken. Zo bevorder je dat zeilcursisten watersporters en/of bootbezitters worden. Deze doorstroming is een van de speerpunten van HISWA Vereniging”, besluit Dijks.
Van alle zeventig zeil- en vaarscholen in Nederland is zestig procent aangesloten bij HISWA Vereniging. Alle leden hanteren verplicht de HISWA Algemene Voorwaarden Vaarscholen en de Code Reisaanbiedingen die transparante prijzen voor klanten garandeert. HISWA-leden met als hoofdactiviteit een zeil- en vaaropleiding zijn altijd CWO-gecertificeerd.