De Franse groep Bénéteau heeft op een paar dagen tijd de hand gelegd op twee botenbouwers, het Sloveens Seascape en het Poolse Delphia Yachts.
Op 9 juli verwierf de Bénéteau-groep het in Slovenië gevestigde bedrijf Seascape Doo, gespecialiseerd in het sportieve zeilsegment, goed voor een omzet van 4,2 miljoen euro in 2017. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.
De 4 modellen van de scheepswerf – de Seascape 14, 18, 24 en 27 – zijn sportieve zeilboten met een hedendaags ontwerp dat sensatie en snelheid combineert. Ze zijn eenvoudig te transporteren. Het gaat hier om een segment van zeilboten – sportboten van 4 tot 8 meter – dat ontbrak in de productportfolio van Bénéteau.
Met deze overname kan de Franse groep een reeks kleine jachten aanbieden die zich richten op nieuwkomers en liefhebbers, vooral ook een jonger kooppubliek aanspreken.
Foto top: Seascape 24 – Foto onder: Delphia 1080 S
Delphia Yachts, Polen
Amper drie dagen later kondigde Bénéteau de overname aan van de Poolse scheepswerf Delphia Yachts, bouwer van zowel zeilboten als motorboten, bekend onder haar eigen merken (Delphia en Maxi), maar ook als onderaannemer voor andere fabrikanten. Jeanneau, een van de topmerken van de Franse groep, werkt al een paar jaar samen met de Poolse werf.
De overname van Delphia zal plaatsvinden via een Poolse entiteit, waarvan Delphia Yachts 20% van het kapitaal zal behouden.
Delphia Yachts, opgericht in 1990 en gevestigd in Olecko, is vandaag een van de belangrijkste scheepswerven van Midden- en Oost-Europa. Het bedrijf, dat 670 mensen tewerkstelt, had vorig jaar een omzet van 130 miljoen PLN, ongeveer 30 miljoen euro, en realiseerde een winst van 9 miljoen PLN (2 miljoen euro). Sinds de oprichting heeft de werf niet minder dan 25.000 zeilboten en motorboten gebouwd.
Met Delphia Yachts verhoogt Bénéteau zijn industriële capaciteit met een productiesite van 18.000 m² in Polen. Delphia is gespecialiseerd in het bouwen van boten met buitenboordmotor en kleine zeilboten, segmenten waarin de Bénéteau Groep een offensieve strategie ontwikkelt. Er komt ook een nieuw centrum voor R & D en prototyping van Delphia Yachts wat er op wijst dat de Franse groep de know how van de werf wel naar waarde schat.
Het is tevens een verdere stap op de weg van de internationalisering, door de sterke commerciële aanwezigheid van de merken Delphia Yachts en Maxi Yachts (merk van de Zweedse oorsprong overgenomen door Delphia) in de Centraal-Europese, Oost- en Scandinavische markten.
De acquisitie van de Delphia Yachts moet in de komende maanden worden afgerond, onder voorbehoud van het verkrijgen van de vereiste wettelijke goedkeuringen.
Het is duidelijk dat in de verdere consolidatie van de nautische industrie de Franse Bénéteau Group een eersteplans rol speelt. De groep omvat vandaag de merken Bénéteau, Jeanneau, Lagoon, Prestige, Monte Carlo Yachts, CNB, Wellcraft, Glastron, Scarab, Four-Winns en Seascape. Daar komen dus Delphia en Maxi bij. Deze acquisities maken deel uit van de groeidoelstellingen van de Bénéteau Group, aangekondigd in haar strategisch strategisch plan ‘ Transform to Perform’.