In Advance Half Ton Classics Cup

– Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort – 5 – 9 augustus 2024 –

  • Europese Cup van de internationale Half Ton Class komt terug naar Nieuwpoort
  • Topteams uit zeven landen kijken uit naar boeiende zeilreeksen op de Noordzee
  • Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort opnieuw gastheer voor high end zeilcompetitie

Na zes jaar keert het de Half Ton Classics Cup terug naar Nieuwpoort. Het event is het jaarlijkse hoogtepunt voor deze klasse met een indrukwekkende stamboom, zowel technisch als sportief. Zeilers uit alle hoeken van Europa willen dit event, dat sinds 2003 wordt gehouden, niet missen.

Challenges

De huidige lijst van 27 deelnemers uit Frankrijk (3), Engeland (4), Ierland (2), Finland (1), Noorwegen (7) en natuurlijk België (9) gaat de volgende dagen groeien met zeilers uit ondermeer Zweden. In de geest van de klasse zijn er volledige mannelijke teams, mixed teams en volledig vrouwelijke teams en voor het eerst ook een jongerenteam. Van 5 tot en met 9 augustus staan er maximaal 1 reeksen op het programma. Afhankelijk van de meteocondities worden dat korte zg. windward-leeward reeksen op speciaal daarvoor uitgelegde parcours (inshores) afgewisseld met korte of langere banen rond bestaande bakens in zee (offshores).

De Half Ton Classics Cup, die sinds 2003 jaarlijks wordt gevaren -met uitzondering van de Corona jaren- is in feite een onofficieel Europees Kampioenschap dat haar energie haalt uit de uitermate populaire en baanbrekende Half Ton zeilwedstrijdformule die in al de jaren zestig ontstond. De Half Ton formule was toen het laboratorium voor competitieve zeiljachtenontwikkeling. In de zin dat de boten steeds verder evolueren en technisch op punt worden gesteld, is dat nog steeds zo. 

Kanshebbers

Volgens Philippe Pilate en Bert Janssen, de drijvende krachten achter de Half Ton Classics Europe klasse maken zeker tien deelnemers kans op een podiumplaats.
We kijken uit naar de winnaar van de voorgaande HTTC in Noorwegen: The Evil  (Nor) gestuurd door Arild  Heldal.
Nog een tip: de Engelse Checkmate waarop Phil Cook -Engeland- het roer overnam van David Cullen die met deze boot amper van het podium van de HTCC en andere wedstrijden weg te houden was.
En uit de eigen kringen kan Farther Bruyn – Jan-Jacob Muyls -België- voor verrassingen zorgen, zeker omdat zijn team de boot helemaal op punt heeft gesteld.
Er zijn ook nog de twee door een volledig dames team gerunde boten: de Belgische A+ gestuurd door Ann Callens met enkele zeilsters van Sailing for Think Pink aan boord en de Noorse Midnight X met Alexandra Wang als schipper.

© GJ

Gastclub Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort

Op deze zeilcompetitie heeft de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort een patent. De watersportvereniging hoste en organiseert sinds 1932 diverse zeilwedstijden van nationaal, Europees en wereldformaat voor eenheidsklassen, prototypes tot oceaanracers.

De jachthaven van de KYCN fungeert als basis van waaruit alle jachten dagelijks in vloot naar zee vertrekken en weer aanmeren voor de nacht. Het publiek krijgt dus dagelijks een fraaie parade in de haven en de vaargeul te zien van de jachten. Uiteraard wordt de omgeving van de club aan de Krommenhoek een volwaardig wedstrijdcentrum.

De zeilers vinden Nieuwpoort niet alleen een interessante basis voor de wedstrijden, maar kijken ook uit naar de uitdagende reeksen op de Noordzee. Met haar wisselende getijden en stromingen en grillig weerpatroon met verrassende wind- en golfcondities zal het voor geen enkele van de doorgaans ervaren zeilers een routineuze competitie worden.

Half Ton Class Europe

Na een exploderende populariteit van de prototypes maar ook in serie gebouwde zeiljachten in de Half Ton Level rating formule in de jaren zestig tot tachtig, kwamen enkele zeilers tot de vaststelling dat deze boten nog veel competitie toekomst hadden. De boten werden opgeknapt voor een relatief lage kost en bleken te duchten tegenstanders in de zeilwedstrijden.

De Half Ton Class Europe inspireert en ondersteunt zeilers om deze boten met een stamboom te onderhouden, te verbeteren en -vooral- om er veel mee te zeilen.

Deze half Ton Classics Cup is het jaarlijkse hoogtepunt dat in belangrijke zeilcentra zoals ondermeer recent in Engeland (Cowes), Noorwegen (Hankø) Ierland (Kinsale) Frankrijk (Boulogne) en Nieuwpoort wordt gevaren.

Buiten het dagklassement en de algemene rangschikking is er een rangschikking voor de zg ‘Classics’, de boten die het meest origineel zijn gebleven, en gaat de hoogste prijs naar het team dat de geest van de klasse het best vertegenwoordigd: de True Half Ton Spirit Trophy.