Graanzuiger keert tijdelijk terug naar Antwerpen

De laatste werkende stoomgraanzuiger ter wereld is terug van weggeweest. Vanaf 24 juli is de historische machine tijdelijk opnieuw te bewonderen aan het MAS. Tijdens Museumnacht zal het indrukwekkende vaartuig onder stoom worden gezet.

De machine is bijna 100 jaar oud en recent volledig gerestaureerd. Hij opereerde van 1927 tot 1984 in de Antwerpse haven. De graanzuiger, die afwisselend ook in Rotterdam te zien is, keert nu tijdelijk terug naar Antwerpen. Vanaf 24 juli ligt het unieke stuk maritiem erfgoed aangemeerd in het Bonapartedok aan het MAS. Op zaterdag 3 augustus, tijdens Museumnacht, is de bijzondere machine tot 1 uur ’s nachts open voor publiek en wordt hij op stoom gebracht. 

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: De graanzuiger is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector. Voor zijn bestaan kostte het meer dan honderd havenarbeiders een dikke week om 6000 ton ​ granen, zaden of noten over te hevelen van het ene schip naar het andere. Enkele graanzuigers konden met een beperkte ploeg de klus klaren op één dag. 

Vandaag gebeurt de overslag van bulkgoed veelal met grijpkranen. 

Van Antwerpen naar Rotterdam en terug

In 1985 werd een van de laatste Antwerpse stadsgraanzuigers aangekocht door het Maritiem Museum in Rotterdam. Sinds 2015 is het MAS “co-ouder” van de indrukwekkende graanzuiger. Dankzij die unieke samenwerking bevindt de machine zich een deel van het jaar in Antwerpen. 

De machine ligt tot 16 augustus in het Bonapartedok op een unieke plek vlakbij het MAS, waar heel wat passanten hem kunnen bewonderen. De graanzuiger is ook open voor publiek tussen 10 en 16 uur op 

  • woensdag 31/07 
  • zaterdag 03/08 
  • woensdag 07/08 
  • zaterdag 10/08 

Tijdens Museumnacht op 3 augustus zal de graanzuiger in de spotlight staan. Nieuwsgierigen kunnen hem uitzonderlijk tot 1 uur ’s nachts bezoeken en vrijwilligers zetten het vaartuig onder stoom. En dat is best uitzonderlijk, aangezien hij de enige werkende graanzuiger ter wereld is. 

Foto: Frits Loomeijer