T/S Rupel winnaar Tall Ships Races 2024

– 03/08/2024 Szczecin Polen –

Zopas aangekomen in Seczecin (Polen) verovert de T/S Rupel de eerste plaats Overall Class B Race Series. Er waren twee Belgische boten ingeschreven – Rupel en Saeftinghe – die respectievelijk in Class B en Class C meevoeren. Ook de tweemaster Williwaw heeft enkele afstanden meegevaren.

Saeftinghe en T/S Rupel

https://www.rupel.be/tall-ships-races/

TALL SHIPS RACES 2024

De Tall Ships Races worden jaarlijks gevaren al ruim 60 jaar lang – is gericht op jongeren (16-25 jaar) – en vinden plaats in de Europese wateren tijdens de zomermaanden. Dit jaar gebeurde dit in de Baltische Zee; het was van 2017 geleden dat de Tall Ships deze regio aandeden. Huidig evenement bestond uit drie races en twee cruises in company.

Het verzamel- en vertrekpunt was op donderdag 27 juni 2024 in Klaipeda – Litouwen. Een eerste race ging richting Finland met bestemming Helsinki. In totaal worden er zes havens aangedaan in verschillende landen. 

Afbeelding met tekst, kaart, atlas

Automatisch gegenereerde beschrijvingNa Helsinki volgt een cruise in company naar Tallin in Estland.  Daarna terug een race naar Turku in Finland. Turku ligt op de rivier Aura en was voorheen de hoofdstad van Finland.

De cruise in company van Turku naar Mariehamm op de Åland-eilanden is navigeren tussen de vele eilanden.  Hier is nog een echt viermaster zeilschip Pommern te bewonderen dat bewaard wordt in een speciaal aangelegd dok.   https://www.bootmag.be/2023/12/16/pommern-dok-bouwen-voor-de-toekomst/

Van Mariehamm is het dan een lange wedstrijd naar Polen naar het eindpunt Szczecin. De aankomst aldaar was op 2 augustus 2024.

© T/S Rupel

T/S RUPEL – 4 podiumplaatsen

De voorbije winter moest het schip een dringend groot onderhoud ondergaan.  Heel wat herstellingen werden uitgevoerd en het leek er zelfs op dat men niet zou kunnen varen tijdens de zomer. 

Maar de vele vrijwilligers werkten urenlang en men was uiteindelijk klaar in de helft van juni. Nu nog poetsen, motor nazien, boodschappen doen en alle materiaal terug aan boord brengen dat voor de werken van boord moest. Ze zouden vertrekken op 17 juni maar een aflatende startmotor moest dit een dag later gebeuren (Murphy).

De aanlevering (delivery) naar Klaipeda gaf al direct een beloning met de ‘Best Dressed Ship in Port’.

Met de Race-1 naar Helsinki veroverden ze 4e plaats in hun Class B en kregen ze de ‘Communication Award Race One’.

In Race-2 van Tallinn naar Turku deden ze nog beter: 3e plaats in Race-2.

Bij Race-3 van Mariehamm naar Szczecin moesten ze genoegen nemen met de 6e plaats maar alle races tesamen resulteerde dit in een eerste plaats: ‘1e Overall Class B Race Series’.

OOSTENDE

Als de feestelijkheden in Polen voorbij zijn en alle schepen de haven zullen verlaten, zet de T/S Rupel koers naar Oostende waar het verwacht wordt na half augustus.

Zie ook de reportage op ATV: https://m.gva.be/cnt/dmf20240806_93767107

Foto’s © Georges Janssens