McIntyre Mini Globe Race 2025

Op 23 februari 2025 gaat de McIntyre Mini Globe Race (MGR) van start, het begin van een 13 maanden durend zeilavontuur dat zowel het fysieke als psychologische uithoudingsvermogen van de deelnemers op de proef stelt. In een tijdperk waarin technologie en 20 miljoen EUR een solozeiler in 40 dagen de wereld rond kunnen sturen, staat een vloot van moedige mini-zeilers op het punt om te laten zien dat het voor minder dan 50.000 euro in vele dagen kan! Zestien mannen en twee vrouwen uit 11 landen zullen 28.000 mijl solo rond de wereld varen in identieke, krappe multiplex mini-jachtjes, waarmee ze de grenzen verleggen van wat velen voor mogelijk houden.

Voor het hoofdevenement moeten de deelnemers een kwalificatierace van 3.600 mijl solo over de Atlantische Oceaan afleggen. Deze reis begint op 28 december 2024 vanuit Marina de Lagos in Portugal, gaat verder naar Marina Rubicon in Lanzarote, Canarische Eilanden, en eindigt bij de National Sailing Academy in Antigua. Deze trans-Atlantische soloreis is al een grote uitdaging op zich, maar alleen na voltooiing kunnen zeilers meedoen aan de McIntyre Mini Globe Race.

De jachten, bekend onder de naam “Class Globe 580”, zijn zelfgebouwd van multiplex op houten frames en gecoat met glasepoxy. 580 verwijst naar de lengte in meters die compact genoeg is om in een 20ft container te passen van en naar internationale evenementen. Het idee werd bedacht door de Australische avonturier Don McIntyre tijdens zijn avontuur in 2010, waarbij hij 4000 mijl over de Stille Oceaan zeilde in een open houten walvisboot met heel weinig voedsel, water en geen kaarten, om de reis van William Bligh’s Muiterij op de Bounty na te bootsen.

McIntyre, in samenwerking met de Poolse ontwerper Janusz Maderski, lanceerde de one-design klasse in 2019 en bood eenvoudige bouwplannen aan voor €300,-. Bouwers kunnen ook kiezen voor een CNC voorgesneden multiplex kit, ondersteund door een actieve online bouwerscommunity. Momenteel zijn meer dan 80 jachten in verschillende stadia van voltooiing, met ongeveer 20 in het water en nog eens 140 bouwers met plannen.

Nog zes maanden! 18 zeilers in zelfgebouwde multiplex jachten van 5,8 meter gaan beginnen aan een solorace rond de wereld in een baanbrekend evenement!

De Ultim van 20 miljoen euro maakt een snelle en furieuze 40-daagse solo-omzeiling! Terwijl een Globe 580 Mini van 50.000 euro een episch Human 400-daags solo rondreisavontuur belooft! 400 keer minder geld. 

– 16 mannen en twee vrouwen uit 12 landen staan aan de start van de allereerste race rond de wereld voor Mini’s. 

– Klasse Globe 580 zelfgebouwde Mini met één ontwerp voor bouwers in de achtertuin gaat van start, met 80 actieve bouwers en 160 bouwers in 28 landen die zich voorbereiden!   

– MGR treedt in de voetsporen van John Guzzwell’s eerste soloreis in 1955 in een zelfgebouwde 20ft “TREKKA”.

Meer lezen klik hier?Video-1Video-2