Terugblik: Olympisch Zeilen, Marseille… gemengde gevoels

Met een Olympisch diploma voor Emma Plasschaert (7e plaats in de ILCA 6-klasse, voor de gelegenheid ‘Woman’s Dinghy’ genaamd) als beste prestatie, zullen de resultaten van de Belgische zeilers op de Olympische Spelen 2024 vooral gezien moeten worden als een opstapje naar Los Angeles 2028. Op Emma na haalde niemand van de 8 zeilers in vier categorieën de afsluitende medaille race in zijn of haar klasse.

Olympisch diploma voor Emma

Emma kwam tijdens de eerste race op 1 augustus niet goed uit de startblokken en moest vrede nemen met een 25e plaats. De tweede racedag wist ze met een met een 10e en een 11e plaats een en ander goed te maken. De twee eerste competitiedagen waren bloedheet, licht en tricky. In de loop van de week wist Emma haar positie te verbeteren met een paar top 10 plaatsen. Voor de start van de medaille race stond ze 6e in het klassement met 83 punten. Om het brons te bemachtigen moest ze 12 punten moeten goedmaken. Na een dagje uitstel wegens gebrek aan wind kon de medalrace toch van start gaan. Maar zoals het bijna de hele week het geval was, bleek de wind onvoorspelbaar. Emma nam een goede start aan de rechtse kant van het parcours. De wind draaide en kwam uiteindelijk niet meer terug. Door het kortere parcours in deze medalrace slaagde ze er niet meer in om in te lopen op haar concurrenten. Uiteindelijk kwam ze als 8e over de meet en verloor ze nog een plek in de eindstand en werd ze 7e.

De kroon op het werk: Marit Bouwmeester

Het podium was voor De Nederlandse Marit Bouwmeester (1), de Deense Anne-Marie Rindom (2) en de Noorse Line Flem Hoest (3). Met een speciale vermelding voor Marit Bouwmeester die een uitzonderlijke prestatie neerzette. In praktisch elke race haalde ze een podiumplaats. In de afsluitende medaille race was het voldoende dat ze van start ging om het goud binnen te halen.  Ze mag zich de meest succesvolle zeilster in de Olympische zeilgeschiedenis noemen.

En nog goed om weten is dat de echtgenoot van Emma, de Australische zeiler Matt Wearn (ze trouwden vorig jaar in februari) zijn titel van Tokyo 2020 wist te verlengen en opnieuw goud haalde in de ILCA 7-klasse. Daarmee is hij de eerste zeiler ooit die dit voor mekaar bracht en dat in de hoogst competitieve Laserklasse.

49er FX-duo op achtervolgen aangewezen

Anouk Geurts en Isaura Maenhaut hebben hun tweede Olympische Spelen afgesloten met een 14e plek. Ze grepen net naast de medalrace. De tricky weersomstandigheden en de steeds veranderende wind zorgde ervoor dat het 49er FX-duo een mindere start kende tijdens de wedstrijdweek.
Naarmate de week vorderde konden ze zich nog terug knokken naar de 7e plek maar de laatste dag deed hen de das om, ze konden zich net niet voor de medalrace kwalificeren.
Ze begonnen de laatste dag nochtans goed. Ze kenden een heel goede start maar werden al snel opgeslokt door het pak. Ze werden in hun 10 race nog 7e, maar de laatste twee races (een 20e en 19e plek) zorgden ervoor dat ze uiteindelijk 14e zijn geworden.

William betaalt leergeld bij debuut

William De Smet was goed aan zijn Olympisch debuut begonnen. Met een 20e en een 7e plaats sloot hij dag 1 af als 9e. De tweede wedstrijddag kreeg hij net na de start een gele vlag van de jury, waardoor hij 2 rondjes moest draaien en in de achtervolging zat. Na een 34e plaats in race 3, werd hij knap 4e in de 4e race. Dat resultaat wist hij niet door te trekken de volgende dagen en zo miste hij de medalrace. Hij werd uiteindelijk 22e in een deelnemersveld van 43 zeilers.

Ervaring opdoen voor Lucas & Eline

Lucas Claeyssens & Eline Verstraelen stranden op de 19e plek in de Nacra 17. In hun laatste races op het Olympische water van Marseille, werden ze vijftiende, negentiende en achttiende. Ze wisten zich nooit los te maken uit de laagste regionen van het deelnemersveld en zo eindigen ze als negentiende in de eindstand en dat was jammer genoeg de laatste plaats.

Progressief 49er-duo Lefèbvre/Heuninck

Yannick Lefèbvre & Jan Heuninck kenden een progressief verloop van hun Spelen. Ook zij hadden te kampen met de onstabiele wind die de baai van Marseille zo typeert en kenden zo een moeilijke start. In de slotdag zetten ze alles op alles, gezien een medalrace niet meer binnen bereik lag. Hun werk werd beloond. In hun laatste races werden ze knap 4e-3e-9e.
Met hun laatste goede races wisten ze nog naar de 16e plek te springen.