Veronicarace op Noordzee

Update 26 aug 2024: Startuitstel

– foto: BlueOne van een team van de Europese Commissie (foto Anusjka Martens, Fotografie Objectivo) –

Aanstaand weekend (24/25 augustus 2024) wordt er voor de Zeeuwse kust hard gezeild. Na twee keer uitstel eerder deze zomer in verband met ongunstige weersvooruitzichten, gaat dan toch de Veronicarace van start. Deze iconische zeilrace op de Noordzee is sinds 2015 niet meer gevaren, maar wordt nu weer nieuw leven ingeblazen. De start is op zaterdagmiddag 24 augustus om 18.00 uur aan de buitenzijde van de Roompotsluis. Het traject buitengaats is ongeveer 150 zeemijl (280 kilometer) lang eindigt een etmaal later in Breskens. Dat betekent dat er in de nachtelijke uren zal worden doorgevaren.

Nationale zeilkalender
De terugkeer van de Veronicarace op de nationale zeilkalender is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Deltaweek, die de Veronicarace sinds 1974 organiseerde, en de Stichting Damen Breskens Sailing Weekend. Het doel is de mogelijkheden voor wedstrijdzeilen op open stromend water in Nederland te vergroten en de uitstraling van de zeilsport te versterken en daarmee de belangstelling en deelname aan het wedstrijdzeilen op zee in Nederland te stimuleren. Ook ondersteunt dit initiatief de promotie van Zeeland als dé watersportprovincie van Nederland.

Uniek zeilgebied
Het deelnemersveld is met zestien inschrijvingen voor deze nieuwe editie nog beperkt. De mystiek van de Veronicarace met tientallen deelnemers in de jaren 70 van de vorige eeuw, waart nog steeds rond bij zeilers die het zelf hebben meegemaakt. Het radiozendschip Veronica dat destijds voor de kust ter hoogte van Scheveningen lag, diende als keerboei. Voor de jonge generatie wedstrijdzeilers is het een race die ze niet kennen, wat wellicht de reden is van het beperkte aantal inschrijvingen. Maar dat is niet terecht. De Zeeuwse kustwateren zijn uniek voor Nederland. Nergens anders vind je een combinatie van getijdewater met zandbanken, geulen en wisselende stroomrichtingen. Wedstrijdzeilen in zo’n omgeving vereist veel van schipper en bemanning. Aantrekkelijk dus voor zeilers die houden van een uitdaging.

Kampioenschappen
Deelname aan de Veronicarace staat open voor de ORC/IRC klassen en geeft ook ruimte aan teams in de SW/CR categorieën. Een van hen is een internationale team van de Cercle Nautique de la Commission Européenne die met de BlueOne onder Belgische vlag met schipper Timo Hallantie ook al jaren meedoet aan het Deltaweekend op de Oosterschelde.De resultaten van de Veronicarace tellen samen met de uitslagen van het in afgelopen juni gevaren Deltaweekend en het Damen Sailing Weekend mee voor de titel van de Zeeuwse Kampioenschappen ORC/IR. Het Damen Breskens Sailing Weekend (DBSW) vindt plaats van 30 augustus tot en met 1 september vanuit Breskens. Naast het Zeeuwse Kampioenschap tellen de wedstrijden van het DBSW ook mee voor het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) en het Open Nederlands Kampioenschap IRC. Nadere informatie is te vinden op de respectieve websites www.deltaweekend.nl en www.breskenssailing.nl.