Championships Regatta 24

– de combi van nationale zeilkampioenschappen –

De Championships Regatta op het Nederlandse Grevelingenmeer van 21 en 22 september ’24 garandeert top-zeilcompetitie op ruim water bij ongehinderde wind voor populaire eenheidsklassen.

Het quasi permanente overleg tussen wedstrijdorganisatoren, Belgische en Nederlandse eenheidsklassezeilers leidde tot de Championships Regatta die op 21 en 22 september vanuit Port Zélande wordt gevaren.

Gedreven door efficiënte samenwerking en de kansen die het open zeilwater van de Grevelingen bieden, worden de 470- en de Snipe-klassen verwacht voor hun Open Belgisch Kampioenschap, de RS Aero 7 klasse voor het Open Nederlands Kampioenschap en de RS 5, 6 en 9 voor hun Open Benelux Klasse kampioenschap. Zowel het Nederlandse als het Belgische Watersportverbond geven met volle vertrouwen in de organisatie van het RYCB-Race & Rescueteam alle medewerking.

Beste zeilwater dicht bij de grens

“De combinatie van meerdere nationale kampioenschappen levert een efficiëntere organisatie op,” zegt Dirk De Wolf, die vanuit het RYCB Race & Rescueteam dit event organiseert. “Niet alleen waait de wind op het Grevelingenmeer tussen de eilanden Stampers- en Veermansplaat en Hompelvoet  vrijwel ongehinderd, de ruimte heeft alle karakteristieken zoals op zee, behalve dan de stroming. Dat is voor ambitieuze wedstrijdzeilers ideaal. Daarnaast bieden Marina Port Zélande, Beach resort Punt West en Ouddorp Connection uitgelezen accommodatie zowel voor de boten als voor de deelnemers en de organisatie.”

Voor en met zeilers

Duitse wedstrijdzeilers uit  Nordrhein-Westfalen zullen present zijn.

De ruimte van het Grevelingenmeer laat bovendien toe om een combinatie van banen uit te leggen: de windward-leeward baan waarop de Snipezeilers doorgaans zeilen en de trapeziumbaan met inner en outer loops voor de andere klassen. Dat is op kleinere plassen niet mogelijk.

Testcase Cadetklasse

Noord en Zuid werken in de Cadetklasse ook geregeld nauw samen. Door omstandigheden is het Open Belgisch Kampioenschap in deze jeugd tweezittersboot eerder deze zomer voor Nieuwpoort op zee gezeild. Daarmee vervalt dit OBK in het Championships Regatta programma.  “Het is nu afwachten,” zegt Dirk De Wolf “of de klasse-organisatie deze topontmoeting zal komen uittesten om het kampioenschap volgend jaar toch mee te zeilen.”

Internationale belangstelling voor nationale open kampioenschappen

Zowel de RS Aero- , de Snipe- als de 470 klassen promoten deze Championships Regatta bij de hun buitenlandse klasse-collega’s. De eerste Franse en Duitse zeilers hebben zich al ingeschreven, naast de fine fleur van Nederlandse en Belgische zeilers. Bij de Snipe verdedigen het duo Peeters / Janssens alvast hun nationale titel.

De deelnemende klassen zijn internationaal uitermate populair, zowel bij jeugd als wat oudere zeilers. Ze ondersteunen actieve gendergelijke aanpak met gemixte crews van bij de initiatie tot bij lokale nationale en internationale wedestrijden.

Championships Regatta kort

21 – 22 september 2024 / Port Zélande / Grevelingenmeer Nederland

Voor de eenheidsklassen  470, Snipe en Cadet (tweezitters) en RS Aero 5, 6, 7 en 9 (eenzitters)

Organisatie: RYCB Race & Rescue team + i.s.m. klassenorganisaties van Snipe, 470, Cadet en Rs Aero. Ondersteund door het Koninklijke Nederlands Watersportverbond en Belgian Sailing

Nog tot 14 september ’24 geldt een standaard deelnametarief, vanaf 15  tot 20 september ’24 20u00 wordt een deelnamesupplement aangerekend.

Championships Regatta ’24 Notice of Race: https://www.manage2sail.com/en-BE/Home/DownloadDocument/ae56a791-fcd0-4d07-869c-0ea79d1ca851

Championships Regatta ’24 details en inschrijven: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/96301910-4884-44a3-ac6f-44bb0eaba2c3#!/