Europese Surfweek voor Personen met een Handicap

– Hazewinkel van 18 tot 23 augustus 2024 –

De organisatie van deze uitgesproken inventieve week ligt bij Recreas Watersport. Een hele week waren ze te vinden in Willebroek bij Sport Vlaanderen.

Bij ons bezoek vielen we van de ene verbazing in de andere. Een geweldige organisatie waarbij 32 personen met een handicap of beperking werden begeleid op een surfkamp door 30 begeleiders en een zestal monitoren. Alle begeleiders zijn vrijwilligers en komen van overal, zelfs vanuit o.a. Spanje, Nederland, België, enz..

ge gaat die foto toch publiceren! – met deze gebeurd…

De deelnemers zelf zijn allemaal verschillend. Slechts één ding hebben ze gemeen en dat is entoesiasme! Ze waren ook van zeer jong tot minder jong; plus 60 en grotendeels verlamd spreekt voor zichzelf wat betreft moed, inzet en doorzetting. Vele deelnemers zijn ook al verschillende jaren op het appel. Sportief genieten lijkt hier een motto.

surfende begeleider trekt een andere zeilplank met minder mobiele deelnemer

Anders Surfen

Om iedereen de mogelijkheid te geven, ondanks zijn beperking, om volop te genieten van de mooie sport die het surfen is, is men bij Recreas Watersport erg inventief. De inzet van bredere surfplanken vallen al direct op.

een niet zo jonge deelnemer maar jong van hart

Sommige mastvoeten zijn met een tussenstuk aangepast om een neervallend zeil te verhinderen. Ook de afmetingen van de zeilen zijn voor ieders kunnen uitgekiend. Sommige zeiltjes zijn afgeboord met een opblaasbare band en de planken beschikken vaak over een hoes die over de plank getrokken wordt, genaamd een BFT (Bic Floatation Trainer).

alleen surfen ondanks mijn handicap – onvoorstelbaar!

Duo planken zorgen dan weer voor een betere gewenning. Of een begeleider die gewone op de surfplank zit om de nodige correcties uit te voeren. Het is te gek om te bedenken maar voor alles lijkt er wel een oplossing.

de oudste? niet zo belangrijk…

Blind

En daar ziet ge dan plots enkele deelnemers met een hesje met 3 zwarte bollen erop. Het kenteken van sportende personen met een zichtbeperking. Sommigen ervan hebben het surfen al goed onder de knie en staan volledig alleen op een gewone surfplank. Een begeleider surft met een andere plank en geeft instructies via een radiocommunicatie.

Blind en alleen surfen met een draadloze verbinding ontworpen bij Recreas

Soms worden er ook boeien uitgelegd op het water die elk een verschillende piepgeluid maken. Hierop kunnen slechtzienden zich oriënteren en alzo een uitgestippeld parcours volledig autonoom surfen.

zalig…

Blauwe Algen

Enkele dagen voor het begin van de surfweek kreeg men te horen dat surfen op de grote plas van Hazewinkel in Willebroek niet kon doorgaan wegens het ‘blauwe algen’ fenomeen. Zomaar een kamp afzeggen bij de deelnemers is een onmogelijk ding. Naarstig werd gezocht naar een oplossing en samen met Watersport Vlaanderen werd uitgewerkt. Er kon gesurft worden op de waterplas ‘Den Bocht’ enkele kilometers verder langs de weg. De oplossing werd gretig aanvaard en uiteindelijk leek de accommodatie optimaal en voor herhaling vatbaar.

met wat correcties van de begeleider

ORGANISATIE

Dit ‘andersgewone’ surfkamp heeft een lange voorbereiding nodig die al begint als het vorige event is afgesloten. Ruben, Lieve, Tessa, Céline en nog vele anderen zorgen ervoor dat alles tiptop kan verlopen. De deelnemers krijgen niet alleen begeleiding maar ook volpension.

Met vereende krachten is alles mogelijk

Begeleiders zoeken is niet altijd gemakkelijk. Sponsoring hebben ze hard nodig want zowel de materiële als materiaal uitrusting maken een grote hap uit het budget. En ook willen ze de kostprijs voor de deelnemers zo laag mogelijk houden zodat iedereen gemakkelijk toegang kan krijgen tot de surfsport.

vorige jaren deelnemer – nu monitor (beperking geen probleem)…

Het surfkamp is geen alleenstaand iets bij Recreas Watersport en S-Sport//Recreas. Deelnemers worden nadien doorverwezen naar gewone watersportclubs en Recreas Watersport helpt de sportclubs inclusief te maken. Heel wat clubs hebben nu al aandacht voor de G-sport.

Windsurfing for Life

Voor de sponsoring organiseren ze voor het surfkamp een crowdfunding op dezelfde plaatse als waar het kamp zal doorgaan. Deze actie viel in het water door blauwalg, maar er komt een vervolgactie in december.

Sponsors zijn heel het jaar welkom en we doen een warme oproep om de actie en de Europese surfweek te blijven ondersteunen. Stuur een mail naar recreaswatersport@hotmail.com. Giften vanaf 40 EUR zijn fiscaal aftrekbaar.

Duo surfen (video)
nog even een verfrissende duik… (video)

tekst & foto’s & video’s: © Georges Janssens