Boot van het jaar 2024

– Hiswa te Water – 28/8 tot 1/9/2024 – Lelystad Bataviahaven –

Voorafgaand aan de Hiswa te water worden traditiegetrouw de Boot van het jaar prijzen uitgereikt. Dit jaar selecteerde de jury prijswinnaars in vijf categorieën.

De Boot van het Jaar Oeuvre Award is de prijs voor een Nederlandse persoon die zich langere tijd op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse Watersport. De Oeuvre Award 2024 is toegekend aan Hans Webbink van Steeler Yachts. Webbink liet sloepenmerk Antaris uitgroeien tot een toonaangevend sloepenmerk en maakte vervolgens van Steeler Yachts een groot succes. De jury is gecharmeerd van zijn vermogen om buiten de gebaande paden te denken en revolutionaire keuzes te maken.

De Boot van het Jaar Startup Award is de prijs voor jonge bedrijven in de watersport die succesvol zijn met een nieuwe formule of nieuwe doelgroepen. De Startup Award 2024 is uitgereikt aan Santos Boats uit de Kwakel. Het is een jong bedrijf met een duurzame filosofie. Met HDPE als bouwmateriaal en een elektrische RIM aandrijving maakt Santos duurzame, onverwoestbare boten voor een breed publiek.

Voor de Boot van het Jaar Innovatie Award Sloepen & Tenders werden drie boten genomineerd. De prijs is in 2024 gewonnen door Van Baerdt voor de Docker e65. De Jury prees vooral de ruimte aan boord, het goede vaargedrag en de onverwoestbare romp. Daardoor is de Docker e65 breed toepasbaar.

Natural Yachts won de Boot van het Jaar Motorboot innovatie Award 2024 voor de Northman 10.50 Trawler Electric. In dit jacht zijn veel verrassende keuzes gemaakt die bijzonder goed uitpakken. De jury roemde vooral de veelzijdigheid van het compacte jacht en de uitstekende uitvoering van het duurzame concept.

De twee overgebleven nominaties voor de Boot van het Jaar Zeilboot innovatie Award waren volgens de jury van hoog niveau. De prijs valt dit jaar ten deel aan X-Yachts voor de Xc47. Dit is een echte blue water cruiser en de Deense werf heeft dat concept tot in de puntjes uitgewerkt. De indeling is doelmatig, de ergonomie is geweldig en de zeilvoering is zowel praktisch als efficiënt.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Arjen Rahusen, technisch specialist Andre Kuijt, Bert Bosman van IVA Business School, Epco Ongering van Boottesten.nl, Paul van den Keybus van Varen (BE), Marinus van Sijdenborgh de Jong van Zeilen, multimediaal watersportjournalist Bertel Kolthof, Inge Pont van Daemes & Heeren en publieksjuryleden Nick van Twillert (productontwerper) en Jan Zeeman (scheepsbouwkundige).

De prijsuitreiking vond plaats op dinsdag 27 augustus, op de avond voorafgaand aan de Hiswa te Water. De grootste in-water boatshow van Noord-Europa wordt tot en met 1 september 2024 gehouden in de Bataviahaven van Lelystad. Iedereen kan een persoon voordragen voor de Boot van het Jaar Oeuvre Award. Informatie over de verkiezingsprocedure en de eisen die aan de voordrachten worden gesteld zijn te vinden op www.bootvanhetjaar.nl

foto © Georges Janssens