Jeanneau’s Sun Odyssey 350:  innovatie voor betere zeilervaring

Na het succes van de Sun Odyssey 349, waarvan meer dan 1000 exemplaren zijn verkocht, presenteert Jeanneau nu een opvolger: de Sun Odyssey 350. Daarbij werd ingezet zowel op zeilplezier als comfort aan boord en dit dankzij een aantal opmerkelijke innovaties.

Een eigentijdse romp

De Sun Odyssey 350 is duidelijk gebouwd met de zeiler in gedachten en bouwt voort op de sterke reputatie van zijn voorganger, de 349, maar voegt diverse slimme details en verbeterde technologische elementen toe.

Voor de romp van de Sun Odyssey 350 heeft het gerenommeerde ontwerpbureau van Marc Lombard gekozen voor behoud van de geknikte romp, die bekend staat om zijn uitstekende stabiliteit tijdens het zeilen. Nieuw is de innovatieve boeg die, wanneer de omstandigheden daarom vragen, boven de waterlijn blijft en zo de weerstand vermindert. Dit is handig tijdens manoeuvres in de haven of bij licht weer. Maar zodra de wind aanwakkert, komt de boeg in het water en benut de boot zijn volledige waterlijnlengte en zeilpotentieel optimaal.

Walkaround gangboorden: meer dan een detail

Een belangrijke innovatie die oorspronkelijk te zien was op grotere modellen van de Sun Odyssey-lijn, is nu ook te vinden op de 350: de walkaround gangboorden. Deze subtiele maar effectieve aanpassing zorgt voor een drastische verbetering van de bewegingsvrijheid aan boord. De stuurman of bemanning kan hierdoor eenvoudig en veilig naar het voordek lopen zonder door de kuip te hoeven stappen of bemanningsleden te storen.

De dubbele stuurwielen zijn verder uit het midden geplaatst, wat niet alleen zorgt voor een beter zicht voor de stuurman, maar ook een gemakkelijke toegang tot de lieren mogelijk. Dit zorgt voor rust in de kuip, vooral tijdens manoeuvres.

Ruim zwemplatform

Een ander opvallend kenmerk van de Sun Odyssey 350 is het ruime zwemplatform dat zich uitstrekt aan de achterzijde. Voor een zeilboot van 35 voet biedt dit platform een gemakkelijk toegang tot het water vanuit de kuip. De dubbele stuurwielen zijn niet alleen verder uit elkaar geplaatst voor meer bewegingsvrijheid, maar de extra breedte van 15 cm ten opzichte van zijn voorganger zorgt voor een vloeiende doorloop naar de achterzijde van de boot. Opvallend is ook dat de Sun Odyssey 350 geen achterstag heeft. In plaats daarvan maakt de tuigage gebruik van 30 graden naar achteren geknikte zalingen, wat zorgt voor stabiliteit en een opgeruimd achterdek.

Ruime en lichte leefruimtes

De binnenruimte van de Sun Odyssey 350 is ontworpen met het oog op comfort en gebruiksgemak. Dankzij grote ramen in zowel de romp als de opbouw wordt het interieur overspoeld met natuurlijk licht. De indirecte verlichting ’s avonds bijdraagt aan een warme, serene ambiance. Met een stahoogte van meer dan 1,85 meter in de salon en de hutten voelt het interieur ruim aan, wat bijdraagt aan het comfort voor langere zeiltochten.

Balans tussen prestaties en comfort

Of het nu gaat om kustcruises met het gezin of langere tochten, de Sun Odyssey 350 biedt een harmonieuze balans tussen prestaties en comfort. Van het slimme rompontwerp tot de comfortabele binnenruimte en het uitnodigende zwemplatform, elk aspect van de boot is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en zeilplezier.

Het Jeanneau zeil- en motorboot gamma wordt in België verdeeld door Marina Yachting Center, Oostende.