Antwerp Challenge

  • Donderdag 19 september 2024 vanaf 18u30
  • Op de Schelde in Antwerpen vanuit de Jachthaven Linkeroever
  • Antwerp Challenge # 7 – Finale –

Op donderdag 19 september worden de laatste 3 manches van de Antwerp Challenge gezeild op de Schelde voor Antwerpen. De wedstrijdreeks startte op 4 mei en werd telkens rond hoogwater gezeild. Naast de groeiende vloot van J/24 eenheidsklasseboten verschijnen sporadisch andere boottypes aan de start. Dankzij de tijd compensatieformule maken ze ook kans op winstplaatsen in het dag klassement. 

Azen op het podium

Het J/24-team Jeronimo voert de voorlopige rangschikking aan met de stuurlui  Piet Briels of Dirk Hellemans. Het gemixte team zeilt buiten deze wedstrijden ook internationale races in de IRC-klasse met de Pinta 42. De Rolex Fastnet Race, Cowes – Dinard, het Belgisch kampioenschap IRC en veel meer.

Op voorlopig tweede plaats staat J/24 – Jachthaven Antwerpen Linkeroever met ervaren Snipe zeiler Paul Saeys als schipper. Hij vaart iedere manche met gelegenheidsbemanning zoals oud-Olympisch zeiler Carl Winters en oud-Europees kampioen OK-klasse cq. Snipe zeiler Bart Bomans.

Omdat de J/24 Junior de zesde manche domineerde flirt het team De Bock – De Mesel met een haasje over voor het finale podium. Bert-, Dirk- en Anton De Bock, allemaal ervaren wedstrijdzeilers met een indrukwekkend palmares in de Olympische Soling, IRC-zeezeilen en -alweer- de Snipe klasse.

De historische link

Geheel nieuw in de race is de massief houten Pagadder uit 1948. Met deze historische Scheldejol aan de start verschijnen vraagt een zeker panache van Mark en Ian Dries. Dit unieke, Antwerpse boottype zag overigens in 1912 het licht bij de RYCB. Toen organiseerde de club al regatta’s op de Schelde.

Eline Verstraelen, deze zomer nog in de Olympisch Nacra 17 in Marseille, kan bij de finale voor dé verrassing zorgen. Zij heeft toegezegd om de J/24-Royal Jack (4de) te sturen met een team van zeilschoolmonitoren waaronder haar broer Jenthe.

Nog wel meer zeilers gaan voor de dagprijs van deze finale de tijdscorrectiefactor die de gezeilde tijden corrigeert kan aardig in hun voordeel uitdraaien. 

Race condities

Het Antwerp Challenge criterium groeide in drie jaar tijd uit tot een kampioenschap voor zowel oudere, ervaren wedstrijdzeilers als jongere zeiltalenten. De oorzaak hiervoor ligt bij het korte, intense verloop van ca 2 uur varen, vlak voor tot na Hoogwater Antwerpen. De schijnbaar eenvoudige baan tussen twee boeien met start en finishlijn voor het RYCB Clubhuis vraagt veel tactisch inzicht en vlotte maneuvers.  

Iedere wedstrijddag worden 3 manches gevaren van ca 1500 meter = 0,81 zeemijlen tussen het Ponton Palingplaat bij St-Anneke-strand en Ponton Antwerpen Linkeroever. Afhankelijk van de stroomsterkte en de windcondities beslaat iedere manche een of twee rondes. Ook de finale zal gezeild worden in een springtij periode. De kwestie is om de hevige vloedstroom te ontwijken zonder in de windluwte van de bomen op de oevers terecht te komen.

De deskundige omkadering en begeleiding van het RYCB Race & Rescue team garandeert een fair wedstrijdverloop en een gedegen assistentie op het water die beantwoord aan de richtlijnen van de nautische Schelde-autoriteiten. Het reguliere scheepvaartverkeer gaat immers door.

SONY DSC

Supporters

Anders dan bij andere zeilwedstrijden die doorgaans ver van de kust verlopen, ligt de baan hier vlak onder Linkeroever.

Supporters zijn welkom in het RYCB Clubhuis en/of op de sluishoofden van Jachthaven Antwerpen Linkeroever. Na de race is er prijsuitreiking in het clubhuis, gevolgd door een BBQ en een after sail party.

foto’s © Georges Janssens