Slok op de Dok!

Op zaterdag 21 september 2024 organiseerde de ‘STAB’ (Sail Training Association Belgium) als afsluiter van de Tall Ships Races 2024 de verwelkoming van de Belgische crew op de schepen Rupel, Saeftinghe en Williwaw.

Links: Marc Van Peel, ere-havenschepen en voorzitter van MPM (Maritiem Patrimonium)

Het event ging door op de Droogdokkensite in Antwerpen en kon rekenen op grote belangstelling van vrienden, familie en sympathisanten. Ook enkele persoonlijkheden uit politieke en havenwereld lieten zich opmerken.

In de Tall Ships Races veroverde het schip Rupel de eerste plaats ‘Overall Class B Race Series’.

Voor uw agenda: Talls Ships Antwerpen 11-14 juli 2026

Tall Ships & AMA

Studenten aan de Antwerp Maritime Academy (de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen) waren de afgelopen twee weken aan boord van de schepen Saeftinghe en Rupel. In het kader van hun opleiding aan de zeevaartschool organiseerden zijzelf een stage boord van deze zeilschepen. Dit gebeurde onder het motto Sail Training for Students.

In de namiddag kwamen beide schepen vanaf de Schelde door de Kattendijksluis het Kattendijkdok binnengevaren en legden aan bij de Droogdokkensite alwaar ze met applaus werden verwelkomt door de talrijke toeschouwers.

Alhoewel deze training buiten de Tall Ships Races viel, is ze niet minder intensief. De studenten hebben gedurende twee weken kunnen smaken van een leven op zee en dit in kleine ruimtes.

Niet alleen de Antwerp Maritime Academy steunt dit initiatief maar ook belangrijke bedrijven houden eraan mee te doen om de jonge debutanten van de zee praktische ervaring te laten opdoen.

Saeftinghe

Droogdokkensite

Ook Schepen van Cultuur Nabila Aid Daoud kwam op bezoek bij Slok op de Dok.

De Droogdokkensite in Antwerpen kon enkele weken geleden met de Open Monumentdag rekenen op een volkstoeloop van meer dan 2700 bezoekers. De site is in volle ontplooiing en het zal nog wel enkele jaren duren voordat hier een volwaardige maritieme museumsite is uitgebouwd.

De site telt 9 oude droogdokken (genummerd van 1 tot 10 met uitzondering van het nummer 7) en deze worden tesamen met de volledig site volgens een masterplan stelselmatig onderhanden genomen om ze te renoveren en te integreren in het toekomstige Droogdokkeneiland.

Op de site rond en in de dokken 8-9-10 heeft men de gelegenheid om verschillende items te bezoeken, meestal op afspraak en/of met gids. Informeer u op de diverse websites.

De droogdokken in het Droogdokkeneiland

Enkele items die in het oog springen en een bezoek waard zijn:
Rijn- en Binnenvaartmuseum
Lichtschip Westhinder III
Mijnenveger Oudenaard M477
Sleepboot T70
Vlotkraan 8
Fles van Fons Oerlemans
Houten Waal Céphée – wegens werken voorlopig niet te bezoeken
Ook nog vele andere items: ga daarvoor eens op verkenning in de mooie brochure opgemaakt door de Stad Antwerpen in het kader van de Open Monumentdag 2024:

Williwaw

foto’s © Georges Janssens