America’s Cup: INEOS Britannia kan het opnemen tegen Emirates Team New Zealand voor ultieme finale

INEOS Britannia heeft zich vrijdag 4 oktober verzekerd van een plek in de finale van de 37e America’s Cup door Luna Rossa Prada Pirelli te verslaan in een spannende Louis Vuitton Cup-reeks in Barcelona.

foto: Ricardo Pinto / America’s Cup

Met deze overwinning is het voor het eerst in meer dan 60 jaar dat een Britse boot strijdt om de prestigieuze America’s Cup. Na een intens duel over 11 races, eindigde de serie met 7-4 in het voordeel van de Britten. Hoewel het scoreverloop misschien dominant lijkt, was de strijd tussen de twee teams bijzonder gelijkopgaand, met veel tactische manoeuvres en kleine verschillen in snelheid en positionering.

De laatste race vond plaats onder ideale zeilomstandigheden, met een lichte ‘Garbi’-wind en vlak water, wat zorgde voor een ultieme snelheidswedstrijd tussen de indrukwekkende AC75-foilers. INEOS Britannia wist vanaf het begin een strategisch voordeel te behalen en behield de leiding ondanks de constante druk van Luna Rossa. De Italianen probeerden herhaaldelijk de Britten in te halen, maar die hielden vast aan hun positie en lieten hun tegenstanders geen kans om in te lopen.

Met een voorsprong van slechts 17 seconden op de finishlijn, behaalde INEOS Britannia de felbegeerde Louis Vuitton Cup. De overwinning werd gevierd door de bemanning, met Sir Ben Ainslie en eigenaar Sir Jim Ratcliffe die de trofee in ontvangst namen, voordat de boot werd teruggesleept naar hun basis in de haven van Barcelona, waar enthousiaste fans hen opwachtten.

Na deze overwinning bereidt INEOS Britannia zich nu voor op de ultieme uitdaging: het opnemen tegen de huidige houder van de America’s Cup, Emirates Team New Zealand. De eerste race van deze finale begint op 12 oktober, en met beide teams in topvorm belooft het een spectaculaire strijd te worden.

De Louis Vuitton Cup heeft aangetoond hoe competitief en snel de nieuwste generatie AC75-jachten zijn geworden, en nu gaat het erom wie het oudste sporttrofee ter wereld, de America’s Cup, mee naar huis zal nemen.