Maritiem Museum in Antwerpen

De Vrienden van het Nieuw Scheepvaart Museum – VNSM – stuurden een oproep naar de politieke partijen die deelnemen aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

De bedoeling is dat het toekomstige stadsbestuur in haar bestuursakkoord ook de aanzet opneemt om tot een Maritiem Museum te komen.

Deze oproep die werd onderschreven door tal van vertegenwoordigers van de maritieme wereld kan u hierna lezen.

MARITIEM MUSEUM

Vele partners zijn goed bezig met de ontwikkeling van de historisch unieke Droogdokkensite: Stad, Provincie, Havenbedrijf, alsook jeugdwerk en erfgoedverenigingen.

Het nieuwe “Havenwereld”, dat in de steigers staat, wordt een aantrekkelijk project dat haven en industrie wil tonen aan een breed publiek. Zo wordt ook voor jongeren duidelijk welke toekomst voor hen daar mogelijk is.

Wij pleiten ervoor om op die unieke site ook te starten met een hedendaags, boeiend maritiem museum. Antwerpen heeft in het recente verleden, na de sluiting van het Steen, immers amper aandacht gehad voor zijn rijk maritiem, industrieel en haven-verleden.

In haast alle buitenlandse havensteden wordt het maritieme verleden wel getoond en geëerd, soms op een verrassend aantrekkelijke manier.

Samen met “Havenwereld” zou de samenhang van verleden, heden en toekomst van de haven en van de maritieme sector zo tot z’n volle recht komen.

De Droogdokkensite en het Droogdokkenpark zouden bovendien met “Havenwereld” én een nieuw Maritiem Museum de brug slaan tussen het MAS, de Red Star Line, de vernieuwde Royersluis, het Havenhuis en de Antwerp Maritime Academy. Zo wordt de stad uitgebreid met een aantrekkelijke wandelroute voor Antwerpenaren én toeristen.

De ondergetekenden roepen dus het toekomstige stadsbestuur op om in haar bestuursakkoord ook de aanzet te geven om tot dit nieuw Maritiem Museum te komen.


Blader ook eens door de brochure die werd uitgegeven voor de voorbije Open Monumentendag: https://magazine.antwerpen.be/open-monumentendag-2024/en-route-via-de-schelde