Nederland: jachthavens en -services bieden verlichting terwijl bootverkoop keldert

Watersportsector in Nederland toont gemengde cijfers voor 2024

De Nederlandse watersport- en recreatiebranche kijkt in 2024 tegen gemengde resultaten aan, aldus de belangenorganisatie HISWA-RECRON. Hoewel de verkoop van nieuwe en gebruikte boten aanzienlijk is gedaald door de aanhoudend hoge inflatie en de economische druk op huishoudens, blijven jachthavens en jachtservicebedrijven redelijk stabiel.

Foto: Er zit geen groei in de sector van de zogenaamde ‘Live-aboard boats’. Steeler Yachts doet er met de introductie van de B50 AquaZen op het Cannes Yachting Festival wel alles aan om de verleidingsgraad van dit segment te verhogen. De gelimiteerde editie van de bekroonde Steeler B50 heeft een unieke whirlpool onder het zonnebed en een grote buitentelevisie in de kuip… Je moet niet altijd naar de zee en het water kijken, toch?

Dalende verkoop van boten

Jeroen van den Heuvel
Adjunct-directeur – Jachtbouw en Watersport Hiswa-Recron.

Volgens Jeroen van den Heuvel, hoofd van de maritieme industrie bij HISWA-RECRON, zijn vooral de jachtbouwers zwaar getroffen door de economische malaise. In tegenstelling tot de positieve verkoopcijfers tijdens de coronaperiode, zijn de verkoopcijfers nu teruggevallen naar het niveau van voor de pandemie. Zowel de binnenlandse verkoop als de export van boten zijn gedaald. Dit wordt mede veroorzaakt door de economische terugval bij de belangrijkste handelspartners van Nederland.

Van den Heuvel verwacht dat de verkoop in 2024 nog iets verder zal dalen. Het slechte zomerweer van dit jaar heeft de situatie niet verbeterd, met veel regen en weinig zonneschijn, wat de bedrijvigheid in de jachthavens negatief beïnvloedde. “We hopen dat de ‘normale’ Nederlandse zomer alsnog zijn intrede doet,” aldus van den Heuvel.

Positieve cijfers voor jachthavens en jachtservicebedrijven

Ondanks de sombere cijfers uit de botenverkoopsector, laten jachthavens en jachtservicebedrijven juist bemoedigende resultaten zien. De bezettingsgraad van jachthavens bleef in 2023 stabiel op 95%, met zes op de tien havens die zelfs volgeboekt waren. Jachthavens deden het 8% beter dan in 2022, en jachtservicebedrijven noteerden een stijging van bijna 3%.

De toename van waterrecreatie, waaronder de verhuur van boten, heeft ook bijgedragen aan de groei in deze sector. HISWA-RECRON rapporteerde een omzetstijging van 8,6% voor de watersportrecreatie in 2023. Deze positieve trend zal naar verwachting in 2024 doorzetten, ondanks de tegenvallende verkoopcijfers van nieuwe en gebruikte boten.

Personeelstekort en verschuiving in markttrends

Een aanhoudende uitdaging voor de watersportsector is het personeelstekort. Ongeveer 37% van de watersportbedrijven en 44% van de recreatiebedrijven zijn op zoek naar personeel. Ondanks lichte verbeteringen, blijft dit een probleem dat groei in de sector belemmert. Er wordt nog steeds actief geworven via campagnes zoals ‘werken in watersport’ en ‘werken in recreatie’.

Op het gebied van markttrends ziet Van den Heuvel een toename in de vraag naar dagboten, zoals daycruisers en daysailers, terwijl kajuitjachten een stabiel, maar niet groeiend, segment blijven. Daarnaast is er een duidelijke verschuiving naar elektrische aandrijving in de watersport. “De technologie wordt steeds beter en steeds meer watersporters kiezen voor elektrische boten als alternatief voor traditionele verbrandingsmotoren,” zegt Van den Heuvel.

Superjachtbouw in Nederland blijft sterk

De Nederlandse superjachtbouwers blijven een stabiele positie behouden in de wereldwijde markt. In 2023 leverden zij 19 superjachten af, met een totale waarde van €1,3 miljard. Hoewel het aantal nieuwe orders in 2023 afnam, blijft Nederland na Italië de grootste speler in termen van orderboeken.

Kleinschalige superjachten, ook wel ‘pocket superyachts’ genoemd, met een lengte van 30 tot 40 meter blijven ook populair. Dit weerspiegelt de kracht van de Nederlandse jachtbouw in het luxe segment, waar maatwerk en hoge kwaliteit centraal staan.

Ondanks de uitdagingen op het gebied van personeelswerving en de dalende verkoop van nieuwe boten, tonen de cijfers voor jachthavens, jachtservicebedrijven en superjachtbouw aan dat de Nederlandse watersportsector nog steeds sterke punten heeft. De toekomst blijft onzeker, maar de sector heeft bewezen veerkrachtig te zijn, met name in de jachtservices en recreatievaart.

https://www.hiswarecron.nl