Antwerp Race – 19 okt 2024 –

BASS 2024/89.

De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit maakt bekend dat op zaterdag 19 oktober 2024 de zeilwedstrijd “Antwerp Race” wordt gehouden op de Westerschelde met als finishplaats Antwerpen.

Deelnemers kunnen inschrijven: <klik hier>

Start Everingen
Het startgebied voor alle deelnemers ligt in de Everingen. Afhankelijk van de groep zal er gestart worden in de nabijheid van lichtboei E 3D of lichtboei E 7.

Wedstrijdbaan
De wedstrijdbaan vanuit de Everingen loopt voor kleinere schepen via het Middelgat naar Hansweert. Ter hoogte van Hansweert zal een (sleep-)boot met seinvlag ‘M’ op ca 300m ZW van de meetpaal “HANS” de Zuidelijke grens van de wedstrijdbaan aangeven. Hierna gaat het verder aan de rode zijde van de hoofdvaargeul via het Fietspad Zuidergat, de lichtboeien 52, 56 en 58 aan stuurboord, het Fietspad tot aan boei 64.
Dan de hoofdvaargeul oversteken met lichtboei 73 aan bakboord naar en via de Schaar van de Noord en de Beneden Zeeschelde naar de Rede van Antwerpen.

Enkele grotere zeiljachten (Maxi’s) zullen na het starten vanuit de Everingen eerst in de afvaart gaan om via dehoofdvaargeul naar Antwerpen te gaan.

Stremmingen
In verband met de veiligheid zullen ten tijde van de start van de Antwerp Race de volgende stremmingen (zoveel korter als mogelijk dan wel langer als noodzakelijk) voor alle beroepsvaart (m.u.v. overheids-, reddings-, en bergingsvaartuigen indien dit voor de uitvoering van hun werkzaamheden noodzakelijk is) van kracht zijn:

  • Everingen voor op- en afvaart op 19 oktober van 08:30u tot 13:30u
  • Middelgat voor op- en afvaart op 19 oktober van 08:30u tot 15:00u

De beroepsvaart wordt dringend verzocht om tijdens de passage van het evenement gebruik te maken van de hoofdvaargeul.

Aanvullende bepalingen
Bovenop de van kracht zijnde wetgeving en verkeersregels is in aanvullende bepalingen vastgesteld dat alle deelnemende zeilschepen absolute voorrang moeten geven aan werktuiglijk voortbewogen schepen die de hoofd-of nevenvaargeulen volgen, alsook aan deze die het vaarwater kruisen, zoals baggerschepen.

Diverse schepen van de overheid zullen worden ingezet om het deelnemersveld te begeleiden. Deze luisteren uit op de plaatselijke vigerende marifoonkanalen, terwijl het werkkanaal van de Antwerp Race VHF kanaal 72 is.

De scheepvaart wordt er op geattendeerd dat een groot aantal zeilschepen op vrijdag 18 oktober 2024 ligplaats zal kiezen in de veerhaven van Terneuzen. Een groot aantal schepen zal op zaterdagmorgen 19 oktober 2024 het hoofdvaarwater vanuit Terneuzen onder begeleiding van de organisatie oversteken om naar het startgebied in de Everingen te varen.

Op zondag 20 oktober 2024 zal een groot aantal zeilschepen terugkeren, dit zal niet in wedstrijdverband plaatsvinden. Hierbij zal geen begeleiding zijn van schepen van de overheid.


Lees ook: Port of Antwerp Bruges Antwerprace sluit zomerseizoen voor zeiljachten af op 19 oktober