Zo Maak je je Boot Winterklaar: Tips en Instructies

De winterperiode kan zwaar zijn voor je boot, maar met de juiste voorbereidingen kun je deze zonder schade door de koudere maanden heen krijgen. Dit artikel geeft je een overzicht van de belangrijkste stappen om je boot winterklaar te maken, zodat je in het voorjaar weer zonder problemen het water op kunt.

 1. ‘Drinkwatersysteem’

Je drink- of zoetwatersysteem, zoals de wastafel en douche, moet grondig gereinigd en gedroogd worden. Eventueel achtergebleven water kan namelijk bevriezen, wat leidt tot barsten en scheuren in leidingen en tanks. Volg deze stappen:

– ‘Leeg de watertank’ door deze af te pompen. Heb je geen directe afvoer, gebruik dan een draagbare pomp.

– ‘Sluit de in- en uitgangen los’ en vul het systeem met een antivries voor drinkwatersystemen (een niet-giftige antivries, vaak roze of rood van kleur, te koop bij de watersportwinkel). Zorg ervoor dat deze antivries door alle leidingen stroomt, zodat er geen water achterblijft.

– ‘Spoel afvoeren door’ met wat extra antivries om verstoppingen door bevriezing te voorkomen.

 2. ‘Toilet en Afvalwatersysteem’

Het toilet en de afvalwatertank moeten grondig gereinigd en leeggemaakt worden. Gebruik hiervoor een erkend pompsysteem en voeg een geschikte toiletreiniger toe, zoals aangegeven in de handleiding van je toilet.

– Spoel het systeem door met een RV-antivries om te zorgen dat er geen water achterblijft. Dit voorkomt beschadiging van het maceratorpompje (de vermalerpomp), de tank en de afvoerslangen. Een RV-antivries is een non-toxic antivries, speciaal ontwikkeld voor de bescherming van toiletten en afvalwatersystemen in caravans, campers, schepen en vakantiewoningen.

 3. ‘Warmwatersysteem’

Je warmwatersysteem mag niet vol antivries blijven zitten tijdens de winter. Om het winterklaar te maken, volg je de volgende stappen:

– ‘Leeg de boiler’ volledig en sluit vervolgens de in- en uitgaande leidingen met een bypass-slang aan elkaar.

– ‘Spoel het systeem’ met antivries tot er roze vloeistof uit de afvoer komt. Zo weet je zeker dat het hele systeem beschermd is.

 4. ‘Interieur en Vochtbeheer’

Bescherm het interieur van je boot tegen schimmel en vocht:

– ‘Haal alle persoonlijke spullen’ zoals reddingsvesten uit de opbergruimtes en laat ze goed drogen. Sla deze thuis op of, indien er geen ruimte is, hang ze op in de boot om luchtcirculatie mogelijk te maken.

– ‘Reinig tapijten, kussens en andere stoffen’ en laat ze goed drogen. Gebruik vochtafvoerzakjes of -bakjes om vocht uit de lucht te trekken en investeer in een kleine ventilator als de boot wordt ingepakt.

 5. ‘Brandstofsysteem’

Om condensvorming in de brandstoftank te voorkomen, kun je de tank het beste voor 90% vullen en een brandstofstabilisator toevoegen.

– ‘Laat de motor 10 minuten draaien’ zodat de behandelde brandstof door het hele systeem stroomt. Dit voorkomt problemen met start-up in de lente.

 6. ‘Accu’s en Elektrische Systemen’

Accu’s moeten ook winterklaar gemaakt worden om bevriezing te voorkomen:

– ‘Vul de accu’s’ (indien niet-AGM) bij met gedestilleerd water en laad ze volledig op. Verwijder de accu’s indien mogelijk en bewaar ze op een koele, droge plaats.

– ‘Schakel alle stroomkringen en schakelaars uit’ om te voorkomen dat er lading verloren gaat tijdens de opslag.

 7. ‘Schroefas, Dek en Romp’

Zorg dat het onderwaterschip schoon is voordat je de boot opslaat. Marine-organismen en vuil zijn moeilijk te verwijderen na een winter op het droge.

– ‘Reinig en was de romp en dek’, en breng een waxlaag aan ter bescherming. Laat de boot op een stabiele trailer of bootstandaard staan.

 8. ‘Bescherming tegen diefstal’

Helaas zijn boten aantrekkelijk voor dieven. Volg deze voorzorgsmaatregelen:

– ‘Zet de boot op een beschutte plek’ en haal waardevolle onderdelen eruit.

– ‘Vergrendel de trailer’ (indien van toepassing) en overweeg om de boot vast te leggen aan een stevig, vast object zoals een boom of hek. Met deze stappen zorg je ervoor dat je boot veilig de winter doorkomt en in het voorjaar weer in topconditie is.