MIC Corrosie

Tijdens een voorstelling op de campus AMA (Antwerp Maritime Academy of voorheen de Hogere Zeevaartschool) werd een heikel probleem aangesneden van MIC corrosie. MIC staat voor Microbieel Geinduceerde (of ‘Influenced’) Corrosie en lijkt een veel voorkomend probleem te zijn.

Kanaal Gent-Terneuzen

Met een artikel dat in het Nieuwsblad verscheen, trok men aan de alarmbel. Een stalen yacht in de Jachthaven van Zelzate werd na een jaar voor winteronderhoud op het droge gezet. Men stelde vast dat het onderwaterschip erge corrosie had niettegenstaande men een jaar voordien de nodige bescherminslagen (anti-fouling) had aangebracht.

Bij nader onderzoek bleek dat het om een ijzeretende bacterie ging die zich in de kanaalzone bevond.

ANTWERP MARITIME ACADEMY

Geert Potters, professor bij AMA, deed een onderzoek naar de oorzaak. Het bleek om een bacteriële besmetting te gaan. De verontrustende roestplaatsen op het onderwaterschip waren niet normaal en bij AMA kwam een wetenschappelijk gedegen onderzoek op gang. Vastgesteld werd dat de bacterie zich kon manifesteren op het staal door minuscule kleine beschadigingen (barstjes) in de beschermlaag.

Maar daarmee was de kous niet af. Men ging ter plaatse in het kanaal Gent-Terneuzen de nodige vaststellingen doen. Over een afstand van 30 km werden op 40 locaties metingen gedaan. Ook in de jachthaven die in een zijarm van het kanaal is gelegen.

Tijdens een langdurige meetcampagne werd echter geen aanwijzing meer gevonden voor microbiële corrosie, zodat men moest besluiten dat de microbiële corrosie in 2021 enkel door een toevallige samenloop van omstandigheden tot stand kwam.

Het onderzoek

Uit het onderzoek bleek ook dat het remediëren van dit soort corrosie absoluut de aandacht moet krijgen van de industrie. Het voorkomen van het euvel zou heel wat minder kosten dan het achteraf te moeten aanpakken.

Ook is impact op het milieu (o.a. CO² uitstoot) erg negatief als men niet vooraf de nodige maatregelen neemt.

Diegenen die hier meer in detail willen over weten kunnen steeds contact opnemen met AMA.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Ook Europa heeft interesse in het Corrosie-probleem en heeft enkele praktijklabs opgesteld in Vlissingen, Antwerpen en Zeebrugge. Ze bestuderen inzonder de MIC en MAC corrosie (MAC = Mechanically assisted corrosion).

Er zou ook een laserbehandeling bestaan tegen corrosie.

Orion Technologies

Een Franse firma met een vestiging in België is gespecialiseerd in een anticorrosie oplossing zonder chemische producten noch zouten, zonder elektrische stroomvoorziening en ook geen waterverlies, geen afstellingen en geen onderhoud.

https://www.orion-technologies.be/index-nl-pc.html

Het is een ring die geplaatst wordt op leidingen. Ook bij AMA wordt deze ring gebruikt en getest.