Net een dag nadat de finish was gesloten, haalt Denis Van Weynbergh als eerste Belgische schipper ooit de finish van de Vendée Globe, zonder tussenstop. Zo komt een einde aan zijn ongelooflijke avontuur.
(Foto bovenaan: Vincent Curutchet / Alea – Tekst op basis artikel Vendée.org))
Na 117 dagen op zee heeft de zeiler van D’Ieteren Group, de enige deelnemer aan deze Vendée Globe met een 100% amateurteam, ondanks alle moeilijkheden, de finish gehaald. Bijna twee weken lang was Denis niet in staat om zijn grootzeil volledig te hijsen. Het maakt niet uit, hij heeft volgehouden en kan eindelijk de druk van zich afzetten en genieten van het publiek dat massaal is komen opdagen om hem te verwelkomen. Ondanks de vermoeidheid, de herhaalde inspanningen en de af en toe aanwezige moedeloosheid, slaagde hij erin om op koers te blijven en mijl na mijl te winnen tot het einde van zijn avontuur.

“ALS EEN BELGISCHE CLUB IN DE CHAMPIONS LEAGUE”
Dit verhaal begon in 2018. Denis is eigenaar van een KMO en zeilinstructeur, en zijn ambitie is om deel te nemen aan deze legendarische race. Nadat hij eigenaar werd van zijn IMOCA (ex-Spirit of Hungary, te water gelaten in 2014), moest hij worstelen om de nodige budgetten bij elkaar te krijgen. Hij zette al zijn andere projecten op een laag pitje, zette door en bedacht zijn plan voor 2021 opnieuw door te vertrouwen op korte circuits en hergebruik van uitrusting. Het was een gedurfde keuze die leidde tot een gezamenlijk initiatief, ondersteund door een team van 100% vrijwilligers.
Denis begaf zich vervolgens op het IMOCA-circuit om kilometers te maken en zijn techniek aan te scherpen. Elke regatta en elk uitstapje op zee gaf hem de kans om zijn strategie te testen en zijn mindset te versterken. Dankzij deze solide voorbereiding stond hij aan de start van de Vendée Globe. “Het is alsof een Belgische club uit de derde divisie in de Champions League speelt met Real Madrid”, zegt hij enthousiast.
EEN HEL VAN WEERSTAND
Denis wist dat zijn reis rond de wereld niet van een leien dakje zou lopen. Hij heeft te maken gehad met problemen met de windvaan, elektronische complicaties en grootzeilproblemen. Nog een harde klap: zijn vriend, Szabolcs Weöres (New Europe), heeft ook technische problemen en is gedwongen zich terug te trekken.
Denis van zijn kant gaat nog steeds vooruit, zonder zich echt zorgen te maken over de achterstand die week na week groter wordt met de rest van de vloot. Lange tijd bleef hij in de buurt van het duo Manuel Cousin (Coup de Pouce) en Fabrice Amedeo (Nexans-Wewise) en deze ‘wedstrijd binnen een wedstrijd’ droeg bij aan zijn dagelijkse motivatie. Denis heeft ook een andere kijk op tijd, hij haalt het beste uit elk moment, beleeft zijn kinderdroom, geniet met volle teugen van het schipper zijn van de Vendée Globe en van het deel uitmaken van dit grote avontuur.
Maar de beroemdste van alle wereldzeilraces gaat vaak gepaard met moeilijkheden, momenten van twijfel en moedeloosheid. Denis weet er alles van: de laatste dagen van de race waren, volgens zijn eigen zeggen, “erg ingewikkeld”. De oorzaak? De breuk van zijn grootzeilval in de Noord-Atlantische Oceaan. Sindsdien moest hij het doen met drie reven in zijn grootzeil. Dit heeft het moeilijk gemaakt om vooruit te komen, vooral in de deining bij Kaap Finisterre en daarna in de Golf van Biskaje, waar de wind gisteravond aanwakkerde.
Denis toonde echter een enorme vechtlust om de finish te halen. De Belgische schipper stond niet stil bij het feit dat hij in tijdnood kwam – de lijn sloot vrijdag om 08:00 * – en zijn belangrijkste doel was om koste wat het kost vooruit te komen: “Er is een tijdslimiet, dat hoort bij de race. Ik probeer er gewoon alles aan te doen om zo snel mogelijk de finish te halen.” Hij komt uiteindelijk aan op zaterdag, midden op de dag, wat het voor het publiek gemakkelijker maakte om massaal te komen opdagen. De inwoners van de Vendée en tal van landgenoten lieten er geen misverstand over bestaan: ze stonden allemaal te popelen om Denis Van Weynbergh toe te juichen en hem te feliciteren met zijn ongelooflijke doorzettingsvermogen.
* Volgens het reglement, dat door alle ingeschreven schippers is aanvaard, sluit de finish op 7 maart om 08:00 uur, wat overeenkomt met de tijd van de laatste deelnemer aan de vorige editie, de Fin Ari Huusela.
HOOGTEPUNTEN VAN DE RACE VAN DENIS VAN WEYNBERGH
11 NOVEMBER 2024:
De dag na de start beschrijft Denis het als “iets groots”. “Het heeft me veel tijd gekost om hier te komen, maar ik heb er echt van genoten. “En het is adembenemend om te bedenken dat we nog 24.000 mijl te gaan hebben!”
19 NOVEMBER 2024:
Denis zet een boei uit in de Noord-Atlantische Oceaan, ten noorden van Kaapverdië. “Ze is op reis naar een andere dimensie!”
2 DECEMBER 2024 :
De Belgische schipper geniet van de drie weken wedstrijd. “Het is de eerste keer dat ik zo lang op zee ben”, zegt hij in de Zuid-Atlantische Oceaan.
7 DECEMBER 2024:
Midden in de nacht ‘moet Denis koorddansen’ om een eind van de hoes van een van zijn voorzeilen opnieuw vast te leggen.
15 DECEMBER 2024:
De zeiler krijgt te maken met problemen met de windvaan, waardoor hij de sterkte en richting van de wind niet weet voordat hij een oplossing kan vinden.
1 JANUARI 2025:
Denis is net de Stille Oceaan binnengevaren. “Ik wilde er zijn voor de start van het nieuwe jaar!”
23 JANUARI 2025:
De schipper rond Kaap Hoorn bij nacht, een moment van grote vreugde en ontroering. “Ik droom er al zes jaar van om dit te doen”, legt hij uit in een video, terwijl de tranen in zijn ogen opwellen.
30 JANUARI 2025:
Na Manuel Cousin en Fabrice Amedeo een tijdje te hebben ingehaald, wordt Denis opnieuw achtergelaten door een zone met kalme wind. “Het is niet makkelijk om mee te leven,” geeft hij toe.
2 FEBRUARI 2025:
In het semi-permanente koufront is het moeilijk om het juiste traject te vinden tussen de rukwinden en de rustige zones. “Het is erg vermoeiend, je moet je uitputten, je moet je in het zweet werken”.
15 FEBRUARI 2025:
Terwijl de D’Ieteren Groep voordewindse vaart maakt, is Denis bezig met het repareren van zijn terugkerende verbindingsproblemen.
24 FEBRUARI 2025:
Na een lange windstille zone komt Denis weer op snelheid. Maar hij heeft een probleem: de val van zijn grootzeil is gebroken. “Het is ingewikkeld, maar we gaan proberen een oplossing te vinden,” zegt hij.
6 MAART 2025:
De schipper realiseert zich dat hij de race niet binnen de gestelde tijd kan voltooien. “Ik voel me als een gevangene aan wie voortdurend dagen worden toegevoegd en die een hele reeks beproevingen moet doorstaan om uit de gevangenis te komen… Ik moet toegeven dat ik echt moe ben”.
8 MAART 2025:
Denis arriveert in Les Sables d’Olonne met een heldenontvangst van het grote publiek.