De plasticproductie blijft pijlsnel stijgen en 10 procent plonst uiteindelijk in zee, 8 miljard plastic tasjes bijvoorbeeld. Steeds meer schrijnende cijfers over die rondkolkende plastic soep leggen de catastrofale gevolgen voor mens en het marien milieu bloot. Maar ondanks het ontluikend internationaal afvalbeleid verkleint noch de bestaande afvalberg in zee noch de aanvoer. Daar wil de Eneco Clean Beach Cup 6 wat aan doen. Het gaat hier om het Belgisch luik van de 20ste wereldwijde strandschoonmaak, zondag 22 maart 2015 waar 17 Belgische surfclubs zich voor inzetten.
Plastic doodt zeedieren en de kunststof verbrokkelt tot minuscule deeltjes. Die microplastics zijn sponsjes voor toxische stoffen en belanden vol vergif weer op ons bord… Op de eerste zondag van de lente pleiten Eneco en 17 Belgische surfclubs voor minder plastic. Met de Eneco Clean Beach Cup neemt ons land deel aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de 20ste keer wereldwijd organiseert. Stad aan Zee Oostende strijdt graag mee en is dit jaar het middelpunt van waar Studio Brussel live uitzendt.
150 miljoen stuks troep in Noordzee
“Alleen al in de Noordzee drijven 150 miljoen plastic tasjes en andere stukken troep. Elk jaar komt er in onze kleine zee 20.000 ton afval bij,” vertelt Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen. “Als surfer kun je er niet naast kijken en we willen er ook iets aan doen.” De zee opruimen ligt moeilijk maar 80 procent van het strandafval spoelde uit zee aan. “Door de kust schoon te vegen, tonen we het enorme probleem en hopen we consumenten en beleidsmakers wakker te schudden want het tij is helaas nog niet gekeerd.” weet Sven. Zonder verandering op grote schaal dikt de plastic soep dertig keer aan binnen tien jaar. Betere vuilnisverwerking in de groeilanden en kortweg minder plastic in rijke landen kunnen het probleem in diezelfde tijdspanne halveren. Om samen te pleiten voor het tweede scenario is iedereen welkom en de locatie met het grootst aantal opruimers wint de Eneco Clean Beach Cup trofee. Vorig jaar haalden 45.000 vrijwilligers in 28 landen meer dan 33.000 vuilniszakken afval van 1.500 kilometer strand. De Belgische surfers brachten 1.500 vrijwilligers op de been die zes ton afval van 55 kilometer strand ruimden.Plastic kills
In het plastic tijdperk werden nieuwe spullen goedkoper dan oude repareren en dus gooien we steeds meer weg, met als gevolg dat elke seconde tot 500 kilogram plastic in de oceanen belandt en het 90 procent van alle afval in zee uitmaakt. Die afvalberg veroorzaakt een ware slachting van zeevogels en schildpadden, miljoenen stierven al door verstikking, verstrikking of verhongering omdat hun maag geblokkeerd zit. Bijna alle Noordse Stormvogels liggen met gemiddeld 34 stukken plastic op hun maag, Albatros kuikens krijgen via hun ouders plastic door de strot en de helft sterft erdoor vooraleer ze volgroeid zijn.
Plastic is spons van vergif, microplastics in mosselen
Plastic is overal voor altijd, geen één strand is er nog vrij van en enkel verbranding kan het helemaal wegwerken. In zee verbrokkelt het tot onzichtbaar kleine deeltjes die ronddrijven, de zeebodem verstikken of in de voedselketen belanden. Die microplastics werden al tot vijf kilometer diep gevonden en een portie mosselen bevat er een honderdtal. Ook cosmetica met kunststof scrubbolletjes draagt plastic naar zee. Er wordt gepleit voor een verbod maar je kan zelf de foute producten mijden dankzij de app ‘Beat the Microbead’. Het onderzoek naar het effect van microplastics is nog piepjong maar liet al blijken dat andere chemicaliën er zich in zee aan binden. Het al giftige plastic plankton blijkt ook nog een spons van vergif.
Oplossing: minder plastic
Er lopen pogingen om de oceaan op te ruimen maar die kunnen de klus nooit helemaal klaren en die halen de microplastics zeker niet uit zee. Plastic afval verminderen is de enige duurzame oplossing. Voor de vissen, voor ons en voor al het andere leven boven en onder water. Al sinds 2009 pleiten Surfrider Foundation Europe en de Eneco Clean Beach Cup voor een verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes maar de plastic industrie is één van de grootste werkgevers in Europa en verweert zich met man en macht. Een veertigtal landen ter wereld ondernam al stappen om de 500 miljard jaarlijks gebruikte plastic tasjes te verminderen of helemaal te bannen. Met tien landen met een totaalverbod spant Afrika de kroon. Het Europees Parlement mikt slechts op een halvering van plastic tasjes tegen 2017 maar de streefcijfers zijn niet bindend en er komt geen algemeen verbod. Frankrijk geeft wel het goede voorbeeld door ze vanaf 1 januari 2016 te verbieden. In België beweegt er voorlopig niet veel…
Bezoek www.enecocleanbeachcup.be voor alle info en deelnemende clubs