Dag der Zeelieden – Antwerpen

  • Zaterdag 14 september 2024
  • 17u30 Bloemenhulde aan het monument bij het gewezen Loodswezen
  • 19u00 Ontvangst op het Stadhuis van Antwerpen

Naar jaarlijkse gewoonte en met een zonnige maar frisse dag ging de Bloemenhulde door aan het Monument van de Zeelieden geneuveld voor België. Heel wat personaliteiten woonden de plechtigheid bij.

Opvallend was de oproep naar de jeugd van vorige jaren niet in dovemansoren ging. Een delegatie van Zeescouts en Marine Kadetten waren mooi opgelijnd en verzorgden tijdens de plechtigheid het aanbrengen van de bloemenkransen.

De vaandrigs van diverse verenigingen sierden het grasveld aan het Monument.

Een detachement van de Marine en een muziekkapel van de Marine zorgden voor de feestelijke en muzikale omkadering. De indrukwekkende Last Post die werd gebracht ontroerde de aanwezigen.

De afgezant van de Koning, Vice-Admiraal Jan De Beurme, werd verwelkomt door de voorzitter Kapitein ter Lange Omvaart Alain Pels; juist op tijd want de auto van de Vice-Admiraal had klaarblijkelijk kennis gemaakt met het moeilijk verkeer in en rond Antwerpen.

In de diverse toespraken kregen we te horen dat zowel de Marine als de Koopvaardij cruciale pijlers zijn in onze maatschappij. Zij vormen voor een groot deel de basis in onze leefomgeving.

Districtsburgemeester van Antwerpen, Paul Cordy, verwijst in zijn toespraak naar de ramp van het Belgische schip Leopoldville op 24 december 1944, toen het geraakt werd door een Duitse torpedo. Achthonderd van de tweeduizendvijfhonderd opvarenden lieten hierbij het leven. Deze gesneuvelden en al die anderen mogen we nooit vergeten.

Naar jaarlijkse gewoonte worden er ook drie personen gehuldigd voor hun verdiensten in het verleden bij de Marine en/of Koopvaardij:
Wijlen Oppermeester Tom EASTON – bij de Marine;
Kapt.t.l.o. Cyrille PISSIERSSENS – bij de Koopvaardij (foto);
Wijlen Hoofd WTK Ronny VAN PETEGHEM – bij de Koopvaardij.

Tijdens de afroep van de verdienstelijke personen kwam een Multratug sleepboot een watersaluut brengen achter de tribunes op de Schelde. De gehuldigde personen of hun nabestaanden kregen nog een attentie tijdens de nadien aangeboden receptie op het Stadhuis van Antwerpen.

BLOEMENHULDE

De Afgezant van de Koning, Vice-Admiraal Jan De Beurme, legde namens de Koning als eerste een bloemstuk neer bij het Monument. Vervolgens werden nog twintig bloemstukken neergelegd van diverse overheden en nautische instanties. Opmerkelijk is dat ook de gezamelijke Zeescouts dit ook deden.

<klik hier> voor meer foto’s
 

foto’s © Georges Janssens