10e Editie Vendée Globe

– Op donderdag 19 september 2024 vond in de Seine Musicale in Parijs de persconferentie van de Vendée Globe plaats. De 40 schippers van de editie 2024 werden voorgesteld, evenals vele nieuwigheden die deze 10e editie zullen markeren. De ochtend was ook een gelegenheid voor alle zeilers om hun toewijding aan de fundamentele principes van de race te vernieuwen.

Téléchargez les images - 0
© Olivier BLANCHET / Alea / VG2024

SOLO – NON-STOP – ZONDER STEUN

De Vendée Globe is de grootste single-handed, non-stop, niet-ondersteunde zeilrace rond de wereld. Het evenement treedt in de voetsporen van de Golden Globe, die in 1968 de aanzet gaf tot de eerste rondreis van dit type via de drie kapen (Goede Hoop, Leeuwin en Hoorn). Van de negen pioniers die in 1968 op weg gingen, slaagde er slechts één in om terug te keren naar Falmouth, de belangrijkste haven in het Engelse Cornwall.

LEGENDES VIEREN

Sinds 1989 zijn er in de Vendée Globe legendes geboren. Deze mannen en vrouwen hebben met hun prestaties de geschiedenis van deze unieke race geschreven. Ze hebben de elementen getrotseerd, hun grenzen verlegd en editie na editie een deel van hun dromen voorbij de oceanen met zich meegenomen. Hun avonturen belichamen de waarden van de Vendée Globe: toewijding, jezelf overtreffen, delen en de geest van avontuur. In 2024 viert de race zijn 10e editie!

BEKIJK DE GESCHIEDENIS

© Olivier BLANCHET / Alea / VG2024

Elke vier jaar is er een unieke opwinding die de harten en geesten van het publiek in de Vendée en over de hele wereld in zijn greep houdt. Het is het ultieme zeilevenement, een buitengewoon avontuur dat tot de collectieve verbeelding spreekt. Het enthousiasme dat deze race omringt is een ode aan durf, passie en de zoektocht naar het onbekende. Het viert de vasthoudendheid en onverschrokken geest van de zeilers die dit avontuur aangaan.

In het 30.000 m2 grote dorp, dat drie weken voor de start van de race wordt geopend, komen meer dan 2 miljoen bezoekers de zeilers aanmoedigen en genieten van de vele evenementen voor alle leeftijden.

Terwijl de race van start gaat, volgt het publiek de avonturen van de schippers met een mengeling van bewondering en bezorgdheid, ze voelen elke storm alsof het hun eigen storm is en elke overwinning als een persoonlijke triomf. Sociale netwerken – met 1 miljoen fans – worden platforms voor het delen van emoties, waar supporters hun solidariteit betuigen en hun favorieten aanmoedigen.

HET PARCOURS:

Téléchargez les images - 1

BIODIVERSITEITS BESCHERMINGS ZONE

Om het risico op aanvaringen tussen de IMOCA’s en de mariene megafauna – bestaande uit walvisachtigen, maar ook grote vissen zoals haaien die zich in deze gebieden komen voeden of voortplanten – te minimaliseren, worden er voor de start biodiversiteitsbeschermingszones vastgesteld door het wetenschappelijke consortium Share the Ocean in samenwerking met de Vendée-organisatie. Dit consortium wordt ondersteund door de Vendée Globe Foundation.

Alain Leboeuf, voorzitter van de Vendée Globe en het departement Vendée: “De bescherming van de mariene biodiversiteit is een prioriteit voor de Vendée Globe. In samenwerking met Share the Ocean zetten we deze beschermingszones op om onze impact op de mariene megafauna te minimaliseren en zo dit grote menselijke avontuur voort te zetten met respect voor de ecosystemen die we doorkruisen.

ENGAGEMENTEN