Goed nieuws Veer Schellebelle

– 20 september 2024 – foto’s © Georges Janssens –

We vernemen zopas dat vanaf maandag 23 september 2024 de veerdienst in Schellebelle zeven dagen op zeven zou varen.

Toen de vorige uitbater er na vele jaren dienst ermee stopte in het voorjaar, werd er naarstig gezocht naar een nieuwe veerman. Deze procedure liep niet vlot en er kwam zelfs nog een juridisch staartje bij, zodat men bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) besloot om de aanbesteding stop te zetten.

De aanloopbrug naar de aanlegsteiger is lang om zoveel mogelijk de helling te verminderen bij laagwater; de Schelde is een tijrivier met een groot verschil tussen hoog- en laagwater.

Hierdoor kwam natuurlijk ook de dienstverlening in het gedrang en dat gaf een groot praktisch probleem voor de vele gebruikers van het veer: schoolkinderen, fietsers en toerisme.

Bij MDK Vloot besloot men dan de uitbating in eigen beheer nemen. In het begin zou de veerdienst alleen vrijdag, zaterdag en zondag varen. Begin september kwam er dan ook de woensdag bij.

Nu is er uiteindelijk voldoende personeel gevonden om de dienst zeven dagen op zeven te verzekeren. Geen gemakkelijke opdracht als men weet dat de boten van Vloot minstens een schipper en matroos aan boord moeten hebben, terwijl een onafhankelijke uitbater dit helemaal alleen kan doen.

Bij navraag ter plaatse hebben we kunnen vaststellen dat de huidige oplossingen zeer geappreciëerd worden door zowel de gebruikers van het veer als de bemanningsleden.

Klik <hier> of op de foto en bekijk de video: een overtocht duurt nog geen 2 minuten…

ROGER RAVEEL

Dit is de naam van de veerboot die wordt ingezet door DAB Vloot. Het is een schip dat voorheen werd ingezet bij dienstverlening aan de kust.

Omdat dit een ander type van schip is als de vroegere veerboot heeft men ook aan de aanlegsteigers een verhoog moeten bijbouwen om de veiligheid van de gebruikers te verzekeren.

Het ponton van de aanlegsteiger moest worden verhoogd voor de Roger Raveel

De veerdienst in Schellebelle is wel erg belangrijk voor de regio. Met kalme dagen worden toch ongeveer 300 personen overgezet. Piekdagen – meestal afhankelijk van het mooie weer – tellen ze soms 1000 passagiers. Het welwillige personeel vaart dan doorlopend in plaats van zich te houden aan de uurrooster van 30-minuten afvaarten; hetgeen uiteraard erg wordt geappreciëerd.

Het uurrooster zal afvaarten geven elke 30 minuten tusen 7 uur en 19 uur en in het weekend van 9 uur tot 21 uur. Vanaf oktober wordt overgeschakeld om winterbediening die dan eindigt om 18 uur.

Ondertussen blijft het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust een nieuwe en definitieve uitbater voor de veerdienst zoeken.

Bellen om de veerman te verwittigen…