Red Dolphins Djemila Tassin en Jonas Gerckens naar finale WK offshore zeilen

Het Belgische duo Djemila Tassin en Jonas Gerckens, beter bekend als de “Red Dolphins”, heeft een derde plaats behaald tijdens de halve finale van het WK offshore zeilen in de double mixed discipline. Daarmee hebben ze hun plaats veiliggesteld voor de finale, die plaatsvindt van 29 september tot 1 oktober in Lorient, Frankrijk.

Race-overzicht

De eerste halve finale begon op 25 september om 17:00 uur in Lorient. De deelnemers voeren aan boord van de gloednieuwe Sun Fast One Design 30 boten (Class30), een jachtklasse die speciaal is ontworpen voor intensieve offshore wedstrijden. Na een slopende nacht vol manœuvres kwam het Belgische duo als derde over de finish, waarmee ze zich verzekerden van een plek in de finale. In totaal deden 11 landen mee aan deze halve finale, waarvan de top vijf doorgaat naar de finale. Naast België zijn ook Frankrijk, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk en Canada geplaatst.

Jonas Gerckens reflecteerde op de race: “Het was een erg intensieve wedstrijd, vooral omdat het format zo kort was. We moesten continu manoeuvreren.”

Djemila Tassin voegde daaraan toe: “We stonden tegenover grote zeilnaties zoals Frankrijk en de Verenigde Staten. Het was een strijd tot de laatste seconde, zonder een oog dicht te doen. Een echte sprint!”

Ondanks de intensiteit bleef het Belgische team vastberaden en klaar voor de volgende uitdaging. Gerckens: “We geven de voorkeur aan langere races, wat waarschijnlijk het geval zal zijn tijdens de finale. Maar het belangrijkste is dat we ons hebben gekwalificeerd. We zijn trots om België te vertegenwoordigen, en wees gerust, we hebben nog wat energie over voor de finale!”

Technische details van de wedstrijd

Deze editie van het WK offshore zeilen wordt gevaren met de Sun Fast 30, een one-design boot die speciaal is ontworpen voor offshore wedstrijden in gemengde bemanningen. De Sun Fast 30 is 9,2 meter lang en heeft een breedte van 3,25 meter, met een waterverplaatsing van ongeveer 3 ton. De boot is ontworpen voor hoge snelheden en efficiënte prestaties onder verschillende windomstandigheden, wat het perfect maakt voor de intensieve tactische gevechten die typisch zijn voor dit soort offshore races.

Het format van de halve finale bestond uit een non-stop race van 24 uur, waarbij teamwork en uithoudingsvermogen de sleutelfactoren waren voor succes. Het gebruik van een one-design klasse zorgt voor een eerlijke strijd, waarbij het vooral aankomt op de vaardigheden van de bemanning.

Wereldkampioenschap en Olympische ambities

Het WK offshore zeilen, georganiseerd door World Sailing, krijgt veel aandacht vanwege de ambitie om deze discipline op te nemen in de Olympische Spelen. Het format, dat wereldwijd steeds meer populariteit wint, biedt een nieuwe uitdaging binnen het zeilen. De combinatie van precisie, snelheid en samenwerking tussen gemengde teams maakt het aantrekkelijk voor zowel de zeilers als het publiek. Met dit WK zet World Sailing de eerste stappen om offshore zeilen een prominente plaats te geven in de Olympische toekomst.

De tweede halve finale vindt plaats van 26 tot 27 september, waarna de voorbereidingen voor de finale zullen beginnen. De Belgische zeilgemeenschap kijkt vol spanning uit naar het resultaat, terwijl Tassin en Gerckens zich voorbereiden op een nieuwe kans om hun zeilkunsten te tonen op het hoogste niveau.