Red Dolphins grijpen naast het podium in Wereldkampioenschap Offshore Zeilen

Op dinsdag 1 oktober hebben de Belgische zeilers Djemila Tassin en Jonas Gerckens, bekend als de Red Dolphins, de finishlijn van het Wereldkampioenschap Offshore Zeilen voor gemengde duo’s als derde gepasseerd. Ondanks deze knappe prestatie eindigde het duo uiteindelijk op de vijfde plaats na een beslissing van de internationale jury.

© Baptiste Langlois – Offshore Social Club

Een veelbelovende start

De finale van het kampioenschap ging van start op 30 september om 11 uur in Lorient, Frankrijk. De deelnemers zeilden op de nieuwe Sun Fast One Design 30 boten (Class30). Na een intensieve race van één dag, drie uur en 39 seconden, kwamen Tassin en Gerckens als derde over de finish. In totaal deden tien landen mee aan deze prestigieuze wedstrijd. De laatste uren van de race waren bijzonder spannend, met vijf boten — twee Franse teams, Uruguay, Groot-Brittannië en België — die het tegen elkaar opnamen in een nek-aan-nekrace bij zonsopkomst.

Pijnlijke straf na een administratieve fout

Kort na hun aankomst werden Tassin en Gerckens door de internationale jury aangesproken op een fout die zij hadden gemaakt ten opzichte van de wedstrijdinstructies. De Red Dolphins hadden binnen een uur na het vertrek een foto van de verzegeling van hun motor moeten opsturen, maar dit werd pas na twee uur gedaan, omdat zij dachten dat de regels hetzelfde waren als tijdens de halve finale, waarin de termijn inderdaad twee uur bedroeg. Deze vergissing kwam het Belgische team duur te staan: de jury legde hen een tijdstraf van 30 minuten op, waardoor ze van het podium vielen en als vijfde eindigden.

Jonas Gerckens reageerde teleurgesteld: “De wedstrijd was vanaf het begin erg spannend. We hadden een goede start, ondanks de moeilijke omstandigheden. België bleef de hele race in de kopgroep, en na een slapeloze nacht werd het beslist in de eindsprint! Helaas heeft het te laat versturen van de foto ons de podiumplaats gekost. Het is heel zwaar om te verwerken, want dit was een wereldkampioenschap.”

Ook Djemila Tassin deelde haar teleurstelling: “Het was onze eerste race samen, en we merken dat het duo goed werkt, ook al hebben we nog stappen te zetten. We hebben een prachtige race gevaren, maar deze straf doet ontzettend veel pijn.”

Podium

1. Groot-Brittannië – Maggie A./Calanach F.
  2. Frankrijk – Elodie B./Basile B.
  3. Frankrijk – Charlotte Y./Lois B.

Ambities voor de toekomst

Tassin en Gerckens hadden zich voor de finale geplaatst tijdens de halve finale van 25 en 26 september, waar ze eveneens als derde over de finish kwamen. Ondanks de teleurstelling in de finale, kijken de Red Dolphins positief naar de toekomst. De offshore zeilklasse staat volop in de belangstelling, mede door de ambitie van World Sailing om deze discipline op te nemen in de Olympische Spelen. Dit zou een enorme doorbraak betekenen voor de sport.