De derde editie van de Port Cleanup, georganiseerd door Port of Antwerp-Bruges, was een groot succes. Maar liefst 63 bedrijven en meer dan 2.200 enthousiaste medewerkers zetten zich in om de havenomgeving van Antwerpen en Zeebrugge proper te houden tijdens. Deze jaarlijkse opruimactie, die zwerfvuil in de Schelde en havengebieden aanpakt, blijft groeien en inspireert steeds meer havenbedrijven om hun steentje bij te dragen.
Een groeiend succesverhaal
Elk jaar in september daagt Port of Antwerp-Bruges de bedrijven in de haven en de eigen medewerkers uit om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. Dat kan op het eigen terrein van het bedrijf of op een andere locatie in de haven. De eerste editie van de Port Cleanup vond plaats in 2021 in Antwerpen. Sinds de fusie met Zeebrugge is de actie uitgebreid naar beide havens. Dit jaar namen, naast Port of Antwerp-Bruges zelf, 62 bedrijven deel, tegenover 59 vorig jaar, met bijna 100 geregistreerde opruimacties. Met teams die variëren van kleine groepen tot teams van bijna 200 personen, ruimden dit jaar in totaal meer dan 2.200 deelnemers zwerfvuil op in het havengebied van Antwerpen en Zeebrugge.
Meer dan een jaarlijkse actie
De strijd tegen zwerfvuil stopt niet bij deze opruimactie. Ook gedurende het hele jaar pakt Port of Antwerp-Bruges zwerfvuil aan samen met verschillende partners. De haventornado’s, een sociaal tewerkstellingsproject in Antwerpen, en de groenwerkers van ODAS in Zeebrugge dragen dagelijks hun steentje bij door afval op te ruimen in het havengebied. Op zwerfvuil-hotspots worden er extra maatregelen genomen om afval te vermijden en mensen te sensibiliseren.
Naast de traditionele opruimacties zet Port of Antwerp-Bruges ook in op innovatieve oplossingen om het zwerfvuil in de haven aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is de plasticvanger ‘Patje Plastic’ in het Doeldok. Samen met de vuilophaalboot Condor zorgt deze installatie, die volledig op wind-, golf- en zwaartekracht werkt, voor het opruimen van drijvend afval. Daarnaast worden drones ingezet om drijvend afval te detecteren.
Dankzij al deze middelen wordt jaarlijks 100 tot 150 ton zwerfvuil van de weg gehaald en 50 tot 100 ton drijfvuil uit het water opgevangen.
Port Cleanup werd mede mogelijk gemaakt door ODAS, Mooimakers en Natuurpunt.